Scandal la un Centru de BAC din Capitală după ce supraveghetorii li s-au adresat elevilor în rusă: „Ia vam tut ne rumân”

Scandal la un Centru de BAC din Capitală după ce supraveghetorii li s-au adresat elevilor în rusă: „Ia vam tut ne rumân”

Incidente mai puțin obișnuite astăzi înainte de începerea celui de-al doilea examen de Bacalaureat. S-a întâmplat în Capitală în unul din Centrele de susținere a examenelor. Este vorba de Liceul „Antioh Cantemir”, acolo unde au susținut testele la limba română elevii de la liceele „Miguel de Cervantes” și cei de la „Gheorghe Asachi”. Subiect al disputelor dintre absolvenți a servit limba de comunicare a supraveghetorilor. Contactat de Agora să comenteze acest caz, șeful Agenției pentru Asigurarea Calității s-a arătat sceptic că am avea vreo probă.   

Incidentul a avut loc în una din sălile în care sunt și camere de supraveghere. Potrivit unui absolvent, care se afla în sala cu pricina, la începutul examenelor, persoanele ce urmau să asigure ordinea și buna desfășurarea a examenului, li s-au adresat elevilor în rusă, chiar dacă aceștia erau din instituții cu predare în limba română, iar examenul era tot la limba română.

„Când ne-au explicat la începutul examenului ce avem de făcut, unde să semnăm și cum, ne-au vorbit în rusă. Câțiva dintre colegi au cerut să li se explice în română, doamnele, însă, au reacționat neadecvat. „Я вам тут не румын и говорю на каком языке хочу и могу.” (trad. din rusă - Eu vorbesc în ce limbă vreau). Reacția a generat nemulțumiri și mai mari în rândul elevilor. A urmat un schimb mai lung de replici”, a declarat pentru Agora tânărul absolvent.

Publicitate

Am încercat să luăm legătura cu președintele Centrului de BAC de la liceul în cauză, dar nu a răspuns nimeni la telefon.

Contactat de Agora, șeful Agenției Naționale pentru Asigurarea Calității, Anatol Topală, a declarat că urmează să se documenteze la acest subiect, dar că pune la îndoială faptul că am avea vreo probă.

„Dumneavoastră probabil nu aveți nicio dovadă, dar eu o să mă documentez”, a declarat Topală.

Întrebat dacă în timpul examenului de astăzi au fost înregistrate anumite incidente, funcționarul a răspuns franc: „O să primiți comunicat cu toate detaliile la ora 16.00”.

De cealaltă parte, elevul care ne-a povestit întâmplarea de la examen, spune că alte incidente nu au fost înregistrate și că niciun elev nu a fost eliminat de la examen.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal