Incidentul a avut loc în una din sălile în care sunt și camere de supraveghere. Potrivit unui absolvent, care se afla în sala cu pricina, la începutul examenelor, persoanele ce urmau să asigure ordinea și buna desfășurarea a examenului, li s-au adresat elevilor în rusă, chiar dacă aceștia erau din instituții cu predare în limba română, iar examenul era tot la limba română. 

„Când ne-au explicat la începutul examenului ce avem de făcut, unde să semnăm și cum, ne-au vorbit în rusă. Câțiva dintre colegi au cerut să li se explice în română, doamnele, însă, au reacționat neadecvat. „Я вам тут не румын и говорю на каком языке хочу и могу.” (trad. din rusă - Eu vorbesc în ce limbă vreau). Reacția a generat nemulțumiri și mai mari în rândul elevilor. A urmat un schimb mai lung de replici”, a declarat pentru Agora tânărul absolvent.

Am încercat să luăm legătura cu președintele Centrului de BAC de la liceul în cauză, dar nu a răspuns nimeni la telefon.  

Contactat de Agora, șeful Agenției Naționale pentru Asigurarea Calității, Anatol Topală, a declarat că urmează să se documenteze la acest subiect, dar că pune la îndoială faptul că am avea vreo probă. 

„Dumneavoastră probabil nu aveți nicio dovadă, dar eu o să mă documentez”, a declarat Topală.

Întrebat dacă în timpul examenului de astăzi au fost înregistrate anumite incidente, funcționarul a răspuns franc: „O să primiți comunicat cu toate detaliile la ora 16.00”.

De cealaltă parte, elevul care ne-a povestit întâmplarea de la examen, spune că alte incidente nu au fost înregistrate și că niciun elev nu a fost eliminat de la examen. 

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!