Potrivit noii legi, experimentele pe animale se permit în cazurile testării calității și eficienței medicamentelor, protecției mediului înconjurător, cercetării în scopul conservării speciilor, în scopul pregătirii profesionale și investigații medico-legale.
Ministerul Agriculturii a oferit și o listă de animale care pot fi supuse experimentelor: șoarecii de câmp, șobolanii, iepurii, cobaii, două soiuri de hamsteri, gerbilul, primatele neumane, broaștele și amfibienele, peștii zebră, câinii și pisicile.
Totuși, autoritățile au prevăzut un articol în care se interzice folosirea în experimente a animalelor fără stăpân, rătăcite.
Imediat ce scopul experimentului a fost atins, se iau măsurile pentru a reduce la minimum suferinţa animalului, iar în cazul cînd aceasta nu este posibil, el trebuie ucis imediat printr-o metodă care să nu-i producă alte suferinţe.
„Animalele ar trebui întotdeauna tratate ca ființe sensibile, iar utilizarea lor în experimente ar trebui restricționată la domenii care, în ultimă instanță, pot aduce beneficii sănătății umane sau mediului înconjurător (...) Numărul animalelor utilizate în experimente trebuie să fie redus prin efectuarea repetată a experimentelor pe același animal, dar dacă nu cauzează înrăutățiea gradului de bunăstare a animalului. Reutilizarea animalului ar trebui analizată în fiecare caz în parte”, notează autorii.
Unica lege de protecție a animalelor supuse experimentelor științifice a fost adoptată în R. Moldova acum 11 ani.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.