
Două proiecte de lege ale Găgăuziei, întâmpinate cu obiecții în comisiile parlamentare
Două proiecte de lege înaintate de Adunarea Populară a Găgăuziei, legate de statutul unității administrativ-teritoriale a regiunii, au fost aprobate pentru ordinea de zi a ședinței plenare de mâine a Parlamentului. Inițiativele legislative au fost examinate în cadrul comisiilor parlamentare. Una dintre acestea este Comisia juridică, numiri și imunități, care a venit cu mai multe obiecții.
・
Unul dintre proiecte prevede modificarea Legii privind organizarea administrativ-teritorială a Republicii Moldova. Documentul propune conferirea unui nivel special de administrare a UTA Găgăuzia, idee pe care toți membrii comisiei, indiferent de culoarea politică, au respins-o, ne-a spus Tudor Deliu, vicepreședintele Comisiei.
Solicitat de AGORA, acesta ne-a mai spus că propunerile găgăuzilor dau peste cap structura administrativ-teritorială a RM, prin instituirea unui nivel local de administrare: „În R. Moldova există două nivele: unu și doi. Al doilea reprezintă raioanele și se referă și la UTA Găgăuzia”.
Potrivit deputatului, doar două prevederi din acest proiect au fost acceptate de Comisie, ambele însă repetând prevederi ale Constituției și a Legii privind statutul special al Găgăuziei.
Cel de-al doilea proiect vine să modifice Legea privind administrația publică locală. Potrivit lui Deliu, „autorii nu și-au dat sema că prin aceste modificări ei singuri demonstrează că Găgăuzia este o unitate administrativ-teritorială de nivelul doi”.
Potrivit vicepreședintelui Comisiei administrație publică, dezvoltare regională, mediu și schimbări climatice, Iurie Țap, proiectele au mari șanse de a fi modificate pentru votarea în lectura a doua, întrucât în redacția actuală există greșeli conceptuale și abordari care nu pot fi acceptate.
Deputatul și-a exprimat regretul că grupul de lucru format din reprezentanți ai Adunării Populare a Găgăuziei și a Parlamentului R. Moldova nu a venit cu un proiect de lege comasat și bine pus la punct în privința conformității cu normele constituționale. Țap a mai adăugat că noțiunea de „nivel special de administrare” reprezintă un nonsens și nu este definită nicăieri.
Deputatul a precizat pentru AGORA că va veni cu propuneri pentru aducerea propunerilor Adunării Populare a Găgăuziei în normele constituționale.
Cele două proiecte au fost înregistrate la Parlament încă de anul trecut. Deputații socialiști au fost cei care au insistat, pe parcursul ultimelor săptămâni, care cele două proiecte să fie incluse în ordinea de zi a plenului Parlamentului. Astăzi, Biroul Permanent a Parlamentului a aprobat includerea lor pentru ședința de mâine.