Gluma făcuta de Vladimir Putin pe seama lui Igor Dodon la forumul economic de la Sankt-Petersburg are rădăcini mai adânci. Ea este atribuită țarului rus Ivan cel Groaznic, doar că în original figura nu președintele moldovean, ci bufonul de la curte, scrie Sarah Kott într-un articol pentru publicația daneză Jyllands-Posten, citată de Agora.
„În Republica Moldova este un guvern. În Republica Moldova este un președinte. Ei nu pot ajunge la o înțelegere unul cu celălalt.
Guvernul este pro-european, iar în 2014 a semnat așa-numitul Acordul de asociere cu UE. Asta înseamnă că, în prezent, exporturile moldovenești pleacă în țările UE.
Dar președintele Igor Dodon vrea să rezilieze Acordul și întoarce privirea spre Rusia, pentru a deveni parte a Uniunii Eurasiatice. De la preluarea funcției în decembrie, el deja a vizitat Rusia de cinci ori”, se spune în articol.
„Ultima dată, Igor Dodon a fost la Moscova la sfârșitul săptămânii trecute, când a participat la Forumul Economic Internațional de la Sankt-Petersburg. La eveniment, pe lângă secretarul ONU António Guterres, de asemenea, au participat primul-ministru al Indiei, Narendra Modi și, desigur, președintele rus Vladimir Putin. În timpul discuției, la care a fost prezent și Dodon, pe Modi l-au întrebat dacă acesta crede afirmațiilor Rusiei precum că cea din urmă nu a intervenit în nici un fel în alegerile prezidențiale din Statele Unite”, scrie Sarah Kott.
Înainte ca Modi să răspundă, în conversație a intervenit Putin: „Întrebați-l mai bine pe Dodon. El știe mai bine”. După aceea, invitații, printre care și Dodon, au izbucnit în râs.
Însă această replică, se pare că a făcut aluzie la țarul rus Ivan cel Groaznic, care a domnit în Rusia în perioada 1533 - 1584. Atunci când el nu vroia să răspundă la vreo întrebare, ar fi spus: „Întrebați-l mai bine pe bufonul meu. El știe mai bine”.
Altfel spus, gluma lui Putin poate fi înțeleasă ca și cum l-ar considera pe Dodon drept un bufonul de curte. Mass-media și analiștii au acceptat această interpretare și președintele moldovean este numit „covorașul de la ușă al țarului”.