PD pregătește un anti-protest duminică? ZdG publică convorbiri telefonice cu funcționari din sate: „Suntem datori să ne ducem. Vrem să lucrăm”

PD pregătește un anti-protest duminică? ZdG publică convorbiri telefonice cu funcționari din sate: „Suntem datori să ne ducem. Vrem să lucrăm”

PD pregătește un anti-protest la manifestația anunțată pentru duminică, 11 iunie, împotriva modificării sistemului electoral? Ziarul de Gardă a publicat un material cu înregistrări audio în care susține că a discutat prin telefon cu funcționari din mai multe sate, cărora li s-ar fi spus să meargă la un miting de protest duminică în Chișinău.

Potrivit publicației, reporterul a încercat să verifice această informație și a telefonat la mai multe primării din țară conduse de democrați. Sub pretextul că ar fi un angajat al primăriei din satul vecin care ar cunoaște despre organizarea unei acțiuni de preotest de către PDM, reporterul a apelat la sediile autorităților publice locale.

Apelată, o angajată a primăriei satului Cinișeuți, Rezina, ne-a spus că primara, Mariana Corcevoi, ar fi fost chemată de către președinta orgnaizației teritoriale PDM pentru discuții, iar după, nu le-a spus decât că ar urma să aibă loc un protest, dar că detaliile le va comunica mai târziu.

Publicitate

Angajata a precizat că primara ar fi vorbit despre o deplasare a persoanelor, nu la Chișinău, dar în or. Ialoveni.

„A zis că Partidul Democrat. Este vorba că el face un miting, iar noi, care suntem angajați, suntem datori să ne ducem (…) Noi tăcem, tiho (în liniște - n.r.) vrem să lucrăm sau nu vrem să lucrăm? Vrem să lucrăm și gata, da acolo cum o să fie soarele. A zis că angajații primăriei numaidecât (…) Poate, și soțul să meargă. Ne-om duce din pereche”, a recunoscut angajata, precizând că „este vorba de politică”.

Am apelat ulterior angajata și ne-am prezentat drept reporter ZdG. De această dată, femeia a declarat că nu cunoaște nimic despre protest, deoarece nu are nicio afiliere politică, și că pe angajați nimeni nu-i anunță când primarul merge la partid. Sub pretextul unei angajate din Primăria satului Cimișeuți, am apelat deja la o altă localitate din Rezina condusă de un primar democrat, Echimăuți. Funcționara care ne-a răspuns la telefon cunoștea subiectul. Aceasta ne-a spus că știe despre faptul că duminică urmează să se organizeze deplasarea mai multor persoane la un miting al Partidului Democrat, dar că a auzit despre asta de la o deridicătoare și nu de la primar.

„Tot aceeași poveste și la noi. Dar nu se iau specialiști, dar din sat: deridicătorile, paznicii, așa.. pe contabilitate nu-i prea târâie, știu că n-or să se ducă”, a menționat funcționara, care a declarat că nu cunoaște dacă este vorba despre Chișinău sau Ialoveni. „Așa am auzit-o și eu pe deridicătoare, căreia primarul i-a permis după masă acasă, dar așa, personal, să-mi spună cineva…. El (primarul - n.r) mie nici nu îndrăznește să-mi spună ceva (…) Știți cum, data trecută când s-au dus tot așa: „simpatizații Partidului Democrat merg în marș”. Când au auzit, toți fugeau. De unde simpatizanți, de unde membri ai partidului, de unde ați luat-o? Iată duminică face protest Platforma DA antiguvernale. Dar aceștia (PDM -n.r) se duc adică că lor le place guvernarea, ne place salariul, ne place impozitele, tot ne place. (…) Împotrivă, de-acum nu știu pentru ce protestează. O să vă spună duminică! Atunci tot i-a chemat, că noi ne ducem acolo la proteste, dar ei, (PDM -n.r) cu totul în altă parte au făcut protestele, au mărșăluit tot Chișinăul au umblat ca să spună: uite câtă lume am adunat noi că în Piață nu erua atâția, noi să demonstrăm că la noi îs mai mulți. Păi dacă îi duci cu autobuzul”, a recunoscut angajata, care a precizat că la un alt miting, participanții au primit câte o pungă cu o sticlă de apă și biscuți.

Funcționara a confirmat veridicitatea afirmațiilor făcute și atunci când am anunțat-o că suntem reporteri de la Ziarul de Gardă. Femeia a recunoscut că personalul tehnic a fost anunțat despre participarea la miting, că primarii au fost chemați la ora 13.00 de către președinta organizației teritoriale a PDM Rezina, Eleonora Graur, care este și președinta Consiliului Raional Rezina, că șefii instituțiilor de învățământ ar urma să anunțe persoanlul tehnic despre deplasarea la miting.

Igor Marcu, primarul satului Echimăuți, Rezina, a declarat însă că i se pare „straniu” că cineva ar putea să cunoască despre deplasarea la protestul PDM, deoarece nu ar fi fost astăzi încă în localitate și nu a organizat „încă” pe nimeni: „Încă nu-s sigur. Vă spun că încă n-am ajuns în sat. Am să ajung, am să verific, am să văd”. Igor Marcu a negat că ar fi participat, alături de alți primari, la o ședință a Partidului Democrat din Rezina și ne-a îndemnat să revenim cu un apel peste două ore, atunci când va fi deja în localitate.

Și o angajată a primăriei satului Pereni din Rezina ne-a semnalat despre faptul că primarul din localitate, Dumitru Marchitan, ar fi avut o discuție la nivel raional după care a anunțat despre mobilizarea pentru un protest PDM. Aceasta a declarat că primarul le-a spus că angajații sunt obligați să meargă la „antiprotest”, să adune oameni, să ia copii, dacă sunt studenți în capitală.

Citește continuarea pe zdg.md.

Amintim că mâine la ora 11:00 în centrul capitalei va începe un protest împotriva modificării sistemului electoral. PPDA, PAS, PLDM și PN și-au anunțat sprijinul pentru manifestație.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal