Partidul Conservator condus de Theresa May a pierdut majoritatea parlamentară și a fost nevoită să intre în coaliție cu Partidul Democrat Unionist pentru a forma noul Guvern. Muntenegru a devenit oficial cel de-al 29-lea stat membru al Alianței Nord-Atlantice. Duminică a intrat în vigoare regimul liberalizat de vize cu Uniunea Europeană pentru cetățenii ucraineni. Catalonia a stabilit data unui referendum de independenţă pe care Madridul a calificat-o ilegală. UE va crea o Procuratură Europeană pentru investigarea fraudelor fiscale. Agora vă prezintă cele mai importante evenimente care au avut loc în această săptămână în Europa.
Muntenegru a devenit oficial membru NATO
Muntenegru, cândva parte a Iugoslaviei comuniste, a devenit oficial, luni, cel de-al 29-lea stat membru al Alianței Nord-Atlantice (NATO).
Ceremonia a avut loc la Washington cu participarea Primului Ministru și Ministrului de Externe din Muntenegru.
„Aderarea Muntenegrului trimite un semnal altor state care vor să adere, că dacă o țară se reformează cu adevărat, dacă promovează democrația, consolidează statul de drept, își modernizează forțele armate și contribuie la apărarea noastră colectivă, poate și ea să se alăture alianțe”, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.
Rusia s-a împotrivit foarte insistent încercând să descurajeze Muntenegru, ba chiar a și fost acuzată direct că ar sta în spatele unei tentative de complot ce viza scrutinul parlamentar și asasinarea premierului din Muntenegru și președintelui Milo Đukanović în octombrie anul trecut.
Ucrainenii nu mai au nevoie de vize pentru a intra în UE
Pe 11 iunie, a intrat în vigoare regimul liberalizat de vize cu Uniunea Europeană pentru cetățenii ucraineni care călătoresc la pașapoartele biometrice.
„Niciodată Ucraina nu va reveni în Uniunea Sovietică, pentru că noi suntem o națiune democratică și liberă care se întoarce în familia națiunilor europene. Sunt mândru că am reușit”, a spus președintele ucrainean, Petro Poroșenko.
Catalonia a stabilit data unui referendum de independenţă
Guvernul regional catalan a ales data de 1 octombrie pentru organizarea referendumului de independența pe care Madridul a calificat-o ilegală.
Întrebarea la care catalanii vor trebui să răspundă este: „Doriţi ca regiunea Catalonia să devină un stat independent sub forma unei republici?”
Executivul spaniol a reacționat imediat. Purtătorul de cuvânt al guvernului, Íñigo Méndez de Vigo, a reamintit tuturor că referendumul este neconstituțional.
„Rezoluția Curții Constituționale din februarie 2017 a stabilit în mod exhaustiv că orice act pregătitor ]n acest sens semnat de Guvern sau de orice altă instituție catalană este unul contrar legii și va avea consecințele juridice corespunzătoare”, a avertizat Íñigo Méndez de Vigo.
UE va crea o Procuratură Europeană pentru investigarea fraudelor fiscale
Miniştrii Justiţiei şi Internelor din 20 de state membre UE au dat undă verde creării unei Procuraturi Europene care va investiga fraude fiscale ce afectează blocul.
Decizia a fost luată la Luxemburg, unde va fi amplasat sediul instituției.
Marea Britanie care se află în procesul de Brexit și vecina sa Irlanda nu au participat la crearea acestui proiect.
Comisarul european Vera Jourova a recunoscut că rezolvarea obiecțiilor parvenite în special din partea Poloniei și Ungariei va dura mai mulți ani:
„Vom avea doi sau trei ani pentru implementarea integrală a ideii Procuraturii Europene. Totodată deja a fost făcut un pas important în lupta noastră împotriva corupției și a fraudei”, a notat Jourova.
Oficiului European de Luptă Antifraudă (OLAF), care nu are competențe disciplinare, va transmite rezultatele investigațiilor Procuraturii Europene.
Rezultatele alegerilor din Marea Britanie
Partidul Conservator condus de Theresa May rămâne formaţiunea cu cel mai mare număr de reprezentanţi în Camera Comunelor.
Deși partidul său a obținut 318 locuri (cu 13 mai puțini comparativ cu scrutinul precedent) în Parlament, May nu a putut de sine stătător să formeze guvernul, majoritatea necesară fiind de 326.
Liderul Partidului Democrat Unionist (DUP) din Marea Britanie, Arlene Foster, a acceptat discuțiile cu conservatorii privind formarea unui nou guvern. DUP reprezintă provincia irlandeză care face parte din Regatul Unit și a obținut 10 locuri în urma scrutinului parlamentar.
În urma negocierilor cele două partide au ajuns la o înțelegere de formare a noului guvern. Decizia a fost vizată, conform procedurii, în urma întrevederii cu regina Elisabeta a II-a.