ANSA constată o îmbunătățire a siguranței alimentelor în taberele de odihnă

ANSA constată o îmbunătățire a siguranței alimentelor în taberele de odihnă

Inspectorii Agenției au efectuat controale la taberele de odihnă în scopul stabilirii nivelului de pregătire a acestora din punct de vedere al siguranței alimentelor.

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor întreprinde acțiunile necesare pentru asigurarea prioritară a taberelor de odihnă și întremare a sănătății copiilor și adolescenților cu produse alimentare calitative și sigure din punct de vedere al siguranței alimentelor.

Recepționarea taberelor de odihnă de către consiliile raionale și municipale este în curs de desfășurare. La moment, din 70 tabere staționare preconizate să activeze în sezonul estival 2017, activează doar 13 tabere (raioanele: Anenii Noi - 1, Cimișlia- 1, Chișinău- 4, Ialoveni -2, Dubăsari -2, Ceadâr-lunga -1, Dondușeni -1, Leova -1), restul taberelor urmează să înceapă activitatea cel puțin la data de 12 iunie 2017, până la 1 iulie 2017. Numărul de copii preconizat a se odihni în taberele staționare în acest sezon va constitui circa 50 mii.

Publicitate

Inspectorii Agenției au efectuat controale oficiale la taberele care funcționează, conform programului stabilit. Reprezentanții subdiviziunilor teritoriale au activat și în cadrul Comisiilor intersectoriale raionale de evaluare a nivelului de pregătire a taberelor de odihnă și întremare a sănătății copiilor și adolescenților. Reprezentanții Agenției au fost desemnați pentru participare în Comisia guvernamentală privind organizarea și monitorizarea odihnei de vară pentru copii și adolescenți în sezonul estival 2017, care au evaluat 24 tabere (13 raioane), în scopul stabilirii nivelului de pregătire a acestora din punct de vedere al siguranței alimentelor.

În urma evaluării s-a constatat că o tabără nu corespunde cerințelor de funcționare, ca rezultat acesta nu a fost acceptată pentru a funcționa în acest sezon. În alte 4 blocuri alimentare din cadrul taberelor au fost identificate unele neconformități de ordin sanitar-tehnic și întocmite prescripții cu stabilirea termenelor de remediere a acestora, până la începutul activității lor. Pe parcurs, Agenția va efectua controale repetate pentru monitorizarea situației existente în aceste unități. Taberele, care nu corespund cerințelor stabilite de legislația din domeniul alimentar, nu li se va elibera permis de activitate.

Cu referire la taberele cu sejur de zi, se constată că numărul acestora în sezonul estival 2017 constituie 69, cu începerea activității la data de 1-5 iunie 2017. Aceste tabere sunt organizate în cadrul instituțiilor de învățământ, astfel condițiile de activitate a blocurilor alimentare din aceste instituții au fost verificate în perioada martie-aprilie curent.

De remarcat faptul că în acest an ANSA constată o îmbunătățire a condițiilor de activitate a taberelor pe segmentul siguranța alimentelor, în raport cu situația existentă în anul 2016.De menționat că, în cadrul Seminarului republican ,,Organizarea odihnei de vară pentru copii și adolescenți în sezonul estival 2017”, organizat de Ministerul Educației la data de 25 mai, curent, specialiștii Agenției au informat managerii taberelor și alți participanți, cu referire la cerințele generale, specifice de igienă și siguranța alimentelor pentru buna funcționare a blocurilor alimentare din cadrul taberelor de odihnă.

Managerii taberelor au fost atenționați în vederea respectării legislației și reglementărilor din domeniul siguranței alimentelor.

Suplimentar, Agenția a remis către toate autoritățile publice locale, Ministerul Educației și altor autorități responsabile pentru organizarea odihnei și alimentației copiilor în perioada estivală, recomandări privind cerințele față de unitățile de alimentație, inclusiv calitatea și siguranța produselor alimentare.

Subdiviziunile teritoriale raionale/municipale pentru siguranța alimentelor, pe tot parcursul sezonului estival vor monitoriza, potrivit competențelor, supravegherea calității și inofensivității produselor alimentare achiziționate pentru alimentația copiilor în taberele de odihnă și întremare a sănătății copiilor și adolescenților.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal