
VIDEO. GALERIE FOTO. „Stop construcții ilegale!”. Locatarii câtorva blocuri din Chișinău au protestat în fața Primăriei
Câteva zeci de chișinăuieni au protestat astăzi în fața Primăriei pentru a atrage atenția asupra problemei construcțiilor ilegale. Ei au venit cu un apel către toate fracțiunile Consiliului Municipal Chișinău, cerând crearea „în cel mai scurt timp” a unui grup de lucru cu participarea reprezentanților societății civile, pentru a monitoriza construcțiile ilegale.
・
„Cadrul legislativ ineficient, funcționarii corupți, organele de control care nu funcționează și companiile de construcții iresponsabile - este, cu părere de rău, realitatea tristă a orașului nostru”, scrie în apelul pe care locatarii câtorva blocuri din Chișinău l-au înmânat viceprimarului Nistor Grozavu.
Protestul a început azi dimineața la ora 10:00. Locatarii s-au adunat în fața Primăriei cu fluiere și pancarte, scandând „Stop construcții ilegale!” și „Grozavu afară!”.
După ce au văzut că nimeni dintre consilierii municipali nu iese afară să le asculte nemulțumirile, manifestanții au format un grup de cinci-șase persoane, menit să-i adreseze apelul viceministrului Grozavu în mod personal. În vestibulul Primăriei, aceștia au fost întâmpinați de un paznic, care le-a comunicat că viceprimarul plecase și nu este disponibil pentru discuții. Oamenii au fost direcționați către noul arhitect-șef al municipiului, Sergiu Borozan.
În timp ce mergeau spre biroul lui, protestatarii au descoperit că Nistor Grozavu se află în continuare în clădirea Primăriei. În sfârșit, aceștia au fost admiși în cabinetul viceprimarului, nu înainte de a fi întâmpinați de Iurie Cuculescu, responsabilul de securitate din cadrul Primăriei.
Activistul civic, Iulian Ucraineț, a prezentat viceprimarului subiectul demolării unei clădirii de pe strada Hâjdeu 122, un monument de arhitectură de importanță locală.
Conacul urban de pe str. Hâjdeu 122 a fost alcătuit de Academia de Ştiinţe și datează din prima jumătate a secolului al XIX-lea, cu faţadele decorate la sfârşitul secolului al XIX-lea în stil eclectic.
„Această casă boierească a fost distrusă complet, în ciuda faptului că era inclusă în lista monumentelor de arhitectură protejate de stat. Ați auzit ca cineva să fie pedepsit pentru asta?”, se întreba el. Potrivit lui, actualmente pe str. Hâjdeu 122 se construiește un bloc de nouă etaje.
„La un moment dat, acel antreprenor a început să neglijeze prevederile proiectului”, a recunoscut viceprimarul Grozavu, „a fost sesizată Inspecția de Stat în Construcții”.
La întrevedere au fost prezenți și locatarii blocurilor de pe străzile Iazului 1, Dimo 7, Florilor 12, Spătaru 23, București 109, care, de asemenea, și-au exprimat îngrijorarea fața de problema construcțiilor, potrivit lor neautorizate, ridicate în apropierea caselor unde locuiesc.
Locatarii au spus că se așteaptă la un dialog cu consilierii municipali, dar, totodată, intenționează să iasă din nou la protest, pe data de 26 iunie.
Eugeniu Kanskii, stagiar











