*Acest material este sponsorizat

Proiectul PAC II ajută producătorii de textile din Moldova să scape de stăpânirea lohnului

Proiectul PAC II ajută producătorii de textile din Moldova să scape de stăpânirea lohnului

Majoritatea producătorilor de textile din țara noastră activează prin sistemul lohn. Adică, ei fabrică produsele finite din materia primă și după designul unor companii din străinătate. Această colaborare oferă mai multe locuri de muncă, însă împiedică dezvoltarea întreprinderilor locale, fiindcă cea mai mare parte a venitului revine celor care plasează comanda. Granturile oferite în cadrul proiectului PAC II au ca scop sporirea capacității de export, o mai bună gestionare a afacerii și mai multe oportunități de dezvoltare pentru companiile din Republica Moldova. 

Textilele și îmbrăcămintea reprezintă unul din cele patru sectoare care asigură peste 70% din exporturile țării noastre și a înregistrat o creștere importantă în ultimii ani. Circa 80% din produsele textile și hainele fabricate în țara noastră sunt exportate. Totuși, aproximativ 90% reprezintă reexporturi sau producere în lohn, ceea ce înseamnă că clientul livrează materia primă, designul, dar își ia partea leului din valoarea adăugată. Proiectul PAC II granturi vine cu instrumente specifice pentru a contribui la creșterea competitivității la export pentru producătorii moldoveni.

„PAC II este un proiect contractat de Guvernul Republicii Moldova în 2014, iar resursele financiare sunt oferite de Banca Mondială până în 2019. Mai multe componente ale acestui proiect oferă un suport agenților economici pentru a întări capacitatea de export și de a îmbunătăți mediul de afaceri. Granturile sunt oferite pentru servicii de consultantă care se încadrează în logica promovării exporturilor. Suma maximă de care poate beneficia un agent economic este de 200 mii lei. Valoarea totală a finanțării din acest proiect este de 3 milioane de dolari. Scopul final este ca companiile să crească volumul exporturilor și să fie pregătite mai bine pentru această activitate”, afirmă șeful Unității de implementare a PAC II, Aureliu Casian.

Până în prezent au fost semnate acorduri de grant cu 84 agenți economici. Valoarea medie a unui proiect este de 18,7 mii dolari, iar cea a grantului oferit de proiectul PAC II este de 8,9 mii de dolari.

„Credem că până la finele acestui proiect circa 300 de agenți economici vor beneficia de aceste resurse nerambursabile. Beneficiarii sunt companii exportatoare sau cele care au intenția să o facă. Nu excludem și companiile care sunt parte a lanțului de export. Acele companii care oferă servicii sau părți componente unui sau mai multor exportatori. Din start am pornit cu patru sectoare: textile, producerea de produse electronice și mecanice, IT, precum și cel agroalimentar. Totuși, nu excludem și alte sectoare care sunt orientate spre export. Încurajăm toți agenții economici care nu au aplicat la acest proiect să o facă”, menționează Aureliu Casian.

În cadrul proiectului de grant finanțat de PAC II, agenții economici au apelat cel mai des la servicii de marketing (41%), implementarea sistemelor informaționale ți de noi tehnologii (21%), îmbunătățirea procesului de producere (11%), îmbunătățirea managementului afacerii (8%), etc.

De remarcat că acest proiect nu impune restricții în ceea ce privește serviciile de consultanță oferite. Ele pot fi prestate de experți sau companii autohtoni sau de peste hotarele țării.

„Circa 30% reprezintă consultanța din exterior, iar 70% de pe piața locală. Din afara țării sunt solicitate cel mai des serviciile de transfer tehnologic, experți pentru optimizarea proceselor interne, transferul ideilor și informațiilor pentru ameliorarea procesului de producere. Cei care exportă pentru prima dată se orientează, de obicei, pe piața României, fiindcă o consideră mai simplu de accesat din lipsa barierelor de limbă și cultură. Această piață este una apropiată și ei o percep ca pe un cap de pod pentru a se extinde și pe alte piețe. Este interesantă și piața Poloniei, a Chinei mai ales pentru vinificatorii care nu sunt prea mari”, remarcă șeful Unității de implementare a PAC II.

Nanetty: proiectul PAC II a fost un impuls pentru a ne extinde

Compania Nanetty este brand autohton de haine pentru femei. 

„De mult timp am avut ideea de a ajunge pe piața românească cu hainele pe care le producem. Atunci când am semnat contractul am avut un impuls pentru a realiza cât mai rapid ceea ce ne-am propus. În iulie avem deja un an de când am deschis primul magazin în România. Până acum am exportat circa 1500 de haine. De la proiect am luat suma maximă de 200 mii de lei care au fost investiți, în special pentru promovare, marketing și identificarea unei locații din Iași. Deocamdată nu planificăm extinderea pe alte piețe, ci cucerirea celor mai mari orașe din România precum București, Constanța, Timișoara”, afirmă fondatorul și directorul brandului Nanetty, Natalia Bolohan.

Ea spune că pe piața României reușește să se promoveze datoriră calității produselor. „Românii sunt atrași de produsele fabricate în R. Moldova. Foarte des am auzit de la clienții de acolo că s-au săturat de lucruri din China. Ei ne primesc foarte bine. Produsele noastre sunt cu 60-70% mai scumpe față de cele chineze, dar lumea este dispusă să achite mai mult pentru a achiziționa o ținută de calitate”, remarcă Natalia Bolohan.

Întreprinderea are capacitate de producere de circa 15 mii de unități anual și are deschise un magazin la Chișinău și unul la Iași.

„Am fi putut să facem extinderea și singuri, însă acest proiect îți oferă un impuls. Odată ce semnezi contractul ești motivat să te miști mai repede și să obții un rezultat. Din păcate companiile locale acordă foarte puțin timp experților de marketing sau cercetărilor de piață, fiindcă credem că le știm pe toate. Acest ajutor este foarte binevenit, fiindcă atunci când ești pe o piață străină nu prea ai habar unde să o apuci și unde să mergi, cum să găsești o locație, cum să faci un sondaj, ce să întrebi oamenii de acolo. Aici ne-a susținut foarte mult proiectul”, menționează proprietara brandului Nanetty.

Compania Nanetty a ales extinderea pe piața din România fiindcă este mai aproape și mai ușor de gestionat. Directorul companiei consideră că cea mai valoroasă parte a grantului este crearea unui soft operațional pentru gestionarea producției, vânzărilor și a stocurilor. 

Vitalie Burlacu: În R. Moldova suntem unici în acest tip de producere

Întreprinderea Vitalie Burlacu este un producător de articole din piele și marochinărie.

„Acum suntem amplasați în orașele Chișinău și Bălți. Totuși, dorim ca produsele noastre să ajungă pe piețele externe, fiindcă avem capacitatea de producere și produse calitative. Considerăm că am putea fi competitivi pe piața României și Ucrainei, eventual am putea încerca și piața europeană. În R. Moldova suntem unici în acest tip de producere”, afirmă, reprezentantul producătorului Vitalie Burlacu.

Întreprinderea poate produce lunar circa 800 de genți din piele naturală, 1000 de centuri, 600 de portmonee. Materia primă este importată din Italia. 

Cascomlux: avem un preț avantajos și o calitate foarte bună

Întreprinderea produce caschete și articole pentru a acoperi capul.

„Ne specializăm în producerea caschetelor pentru Poliția de Patrulare, Serviciul Vamal și toate structurile de stat din țara noastră. În curând vom deschide un showroom în Chișinău, unde vor fi toate mostrele de caschete, suvenire etc. Ne punem mari speranțe în proiectul PAC II, fiindcă dorim să ieșim pe piața externă. Planificăm deschiderea unui magazin on-line. Inițial, ne vom extinde pe piața din România. Avem clienți din România, dar magazinul on-line ne va permite să creștem portofoliul. Mai cercetăm și piețele precum Germania și Bulgaria. Pe piața din R. Moldova suntem lideri, fiindcă lucrăm cu toate structurile de stat, iar pe piețele externe putem propune un preț avantajos și o calitate destul de bună, fiindcă caschetele noastre sunt cusute manual, ceea ce le oferă un aspect deosebit”, spune reprezentantul companiei Basconlux, Lilia Untu. 

Macovei Textil SRL: datorită PAC II am reușit să realizez rebrandingul mărcii comerciale

Întreprinderea Macovei Textil SRL este specializată în producerea articolelor din lână, piele și blană naturală.

„Pentru mine aplicarea la acest proiect a fost foarte importantă, fiindcă doream să fac un rebranding al mărcii. Datorită PAC II am reușit să o realizez”, menționează patronul întreprinderii, Ina Macovei.

Cea mai mare pondere din producția întreprinderii o au papucii din lână de oaie pe bază de tricot.

„Am reușit să exportăm produsele noastre în România, UE, precum și SUA, în mare parte, datorită faptului că avem produse din materii naturale”, remarcă Ina Macovei

 Ea afirmă că nu s-a oprit doar la rebrandind, fiind în proces de realizare a unui magazin on-line și a unui nou site al companiei. De asemenea, a fost decisă mărirea capacității de producere.

P.

P.

Vezi și aceste știri
Un bărbat din capitală, găsit strangulat la balcon. Ce spun oamenii legii

Un bărbat din capitală, găsit strangulat la balcon. Ce spun oamenii legii

Inundații puternice în Australia. Oamenii, îndemnați să-și părăsească locuințele

Inundații puternice în Australia. Oamenii, îndemnați să-și părăsească locuințele

Scenariul se repetă. După femeia din Austria, o româncă a fost sfâșiată de un rechin pe o plajă din Egipt

Scenariul se repetă. După femeia din Austria, o româncă a fost sfâșiată de un rechin pe o plajă din Egipt

Advertoriale
Pentru IMM – Victoriabank te ajută să-ți construiești o afacere modernă, durabilă și profitabilă cu Eu4Business EBRD Credit Line

Pentru IMM – Victoriabank te ajută să-ți construiești o afacere modernă, durabilă și profitabilă cu Eu4Business EBRD Credit Line

Complexul locativ Alpha Residence și-a deschis ușile pentru locatari ( VIDEO)

Complexul locativ Alpha Residence și-a deschis ușile pentru locatari ( VIDEO)

Cum să-ți crești de la 0 o afacere în regiune și să ai clienți de la Briceni și până la Cahul?

Cum să-ți crești de la 0 o afacere în regiune și să ai clienți de la Briceni și până la Cahul?

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Moldova, I am back! | Diana Adamciuc: „Diferența dintre Cluj și Chișinău este că, cel puțin în această țară, eu am sentimentul de «acasă»”
  Moldova, I am back! | Diana Adamciuc: „Diferența dintre Cluj și Chișinău este că, cel puțin în această țară, eu am sentimentul de «acasă»”
 • Copiii știu mai bine: Costum de baie „tigrovîi” și bani destui. De ce avem nevoie pentru o vacanță perfectă (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: „Scump, dom'le, scump!” (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Leo Zbancă: Mie îmi place cel mai mult acasă pentru că avem ce construi, avem la ce visa, avem unde ne porni și avem tare mult lucru (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Gheorghe și Tatiana Cîvîrjic au revenit după 20 de ani acasă și au pus bazele unei afaceri cu aur lichid (VIDEO)
Cele mai populare
 • 1
  Scenariul se repetă. După femeia din Austria, o româncă a fost sfâșiată de un rechin pe o plajă din Egipt
 • 2
  Caniculă încă de la primele ore ale dimineții. Cum va fi vremea săptămâna viitoare
 • 3
  Dodon l-a felicitat pe Lukașenko cu ocazia Zilei Independenței: „Moldova și Belarus sunt legate de o prietenie puternică”
 • 4
  Lukașenko amenință cu represalii militare capitalele occidentale
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.