GRAFIC. Noi reduceri ale ratelor dobânzilor Băncii Centrale Europene și noi minime pentru euro

GRAFIC. Noi reduceri ale ratelor dobânzilor Băncii Centrale Europene și noi minime pentru euro
Foto: bancherul.ro


BCE reduce la nivel minim record rata de bază pentru operațiunile sale. Din 10 septembrie aceasta va constitui doar 0,05%. De asemenea vor fi inițiate procurări de eurobonduri și de obligațiuni ipotecare.

 Joi, 4 septembrie 2014, Banca Centrală Europeană a redus ratele dobânzilor pentru operațiunile sale la nivele minime în istoria BCE. Rata la operațiunile principale de refinanțare a fost diminuată de la 0,15% la 0,05%, rata la creditele overnight de la 0,40% la 0,30% și rata la depozitele overnight de la -0,10% la -0,20%. Astfel, începând cu miercurea viitoare băncile din zona euro vor avea acces la resurse și mai ieftine, iar surplusul lor de mijloace financiare va fi taxat și mai mult de către regulator. Măsurile au fost anunțate joi de BCE într-o conferință de presă privind deciziile de politică monetară adoptate de Consiliul de Administrație. Datele preliminare nesatisfăcătoare privind statistica în zona euro pentru ultimele 8 luni și prognozele sumbre privind evoluția de mai departe a indicatorilor macroeconomici i-a determinat pe membrii Consiliului să adopte noi măsuri de stimulare creditară, în pofida prognozei majorităților economiștilor că Banca va menține ratele la aceleași nivele. Se pare totuși că Mario Draghi nu a putut să nu cedeze presiunii din partea „tigrilor” slăbiți ai zonei euro - Franța și Italia - de a susține și mai mult economiile Europei zdrobite de pesimismul deflaționist.              

De asemenea Banca Centrală Europeană a anunțat noi măsuri de stimulare a creditării, care vor fi demarate în luna octombrie curent, după ce în ședința din 2 octombrie se vor decide detaliile tehnice ale operațiunilor respective. BCE urmărește inițierea programului ASBSPP (Asset-backed securities purchase programme) anunțat încă din luna iunie 2014, care reprezintă operațiuni de procurare a titlurilor ipotecare emise de instituțiile financiare în baza portofoliilor acestora de creanțe asupra sectorului privat nefinanciar din zona euro. Totodată se dorește începerea programului CBPP3 de stimulare a creditării similar celor două programe întreprinse de BCE după criza financiară din 2008 CBPP1 și CBPP2. Programul presupune procurarea de obligațiuni ale băncilor din zona euro, acoperite cu creanțe ipotecare și ale sectorului public. Aceste 2 seturi de operațiuni vin să completeze programul TLTRO anunțat și el în luna iunie curent, care va fi inițiat în două săptămâni. Prin aceste stimulente regulatorul își dorește să pompeze bani ieftini atât în buzunarele persoanelor fizice și juridice din zona euro, cât și în conturile bugetelor publice europene.

Ținta de bază însă a noutăților anunțate este combaterea dușmanului nr. 1 al BCE - deflația. Deși în termeni anuali prețurile sunt pe creștere în zona euro, ritmurile creșterii au scăzut a doua lună consecutiv, îndepărtând în jos indicele prețurilor de consum de la nivelul de 2% de creștere anuală dorit de BCE. Astfel în luna august curent inflația anuală a constituit 0,3% estimativ, după 0,4% în luna iulie și 0,5% în luna iunie. Inflația este așteptată a rămâne la nivele joase și în lunile următoare, urmând o creștere graduală în următorii doi ani. Pe anul 2014 inflația este prognozată la nivelul de 0,6%, în scădere cu 0,1 p.p. față de estimarea din iunie curent. Pentru anii 2015 și 2016 prognozată a rămas asemeni lunii iunie la nivelele de 1,1% și 1,4% respectiv.

Produsul intern brut a zădărnicit la fel așteptările oficialilor. După 4 trimestre consecutive de creștere moderată, PIB a rămas neschimbat în trimestrul 2 al anului curent, față de trimestrul precedent. Estimările pentru anul 2014 și 2015 au fost reduse și ele, de la 1,0% și 1,7% la 0,9% și 1,6% respectiv. Prognoza pentru 2016 a rămas la nivelul de 1,9%.

Amintim că zona euro rămâne în urmă față de concurenții săi SUA și Marea Britanie, în ceea ce privește creșterea economică, dar și creșterea indicelui prețurilor de consum. Contrar măsurilor neconvenționale utilizate de BCE în ultimii ani, inflația nu reușește să revină pe un suport stabil, în proximitatea nivelului de 2% anual, considerat optim de către Banca Centrală Europeană.

Urmare măsurilor anunțate joi de către BCE, moneda euro a coborât din nou. Pe parcursul zilei aceasta a trecut de la 1,3150 la 1,2950 USD pentru 1 euro, doborând pragul psihologic de 1,30, după trecerea de 1,33 prin ultima ieftinire importantă a monedei ce s-a produs în urma publicării la sfârșitul lunii august a stenogramei ședinței Comitetului Monetar al FED. Pe fonul scumpirii dolarului față de euro, și la casele de schimb valutar din Moldova se constată o tendință de întărire a acestuia, ajungându-se la nu mai puțin de 14,18 lei pentru a procura un dolar american.

 

Dacă tot ai ajuns aici...

...înseamnă că ți-a plăcut articolul sau te preocupă subiectul. Noi vrem să venim cu cât mai multe articole pe care să le citești până la final. Acum le poți spune direct jurnaliștilor din redacție ce vrei să citești și în ce format.

Noi păstrăm jurnalismul AGORA deschis tuturor. Nu avem în spate oligarhi sau politicieni și nimeni nu-i dictează editorului cum să scrie despre un subiect sau altul. Sprijinul tău ne va ajuta să ne păstrăm această independență. Orice contribuție, oricât de mare sau mică, este extrem de valoroasă pentru noi.

Sprijină AGORA astăzi cu doar 98 de lei. Mulțumim.

Vezi și aceste știri
Cum au încercat rușii să „recupereze” Basarabia în 1924: Răscoala de la Tatarbunar și procesul celor 500 (2)

Cum au încercat rușii să „recupereze” Basarabia în 1924: Răscoala de la Tatarbunar și procesul celor 500 (2)

Romeo Lopotencu, demis în toamna anului trecut, restabilit în funcția de directorul al Red-Nord

Romeo Lopotencu, demis în toamna anului trecut, restabilit în funcția de directorul al Red-Nord

Afganistan: Peste 100 de jurnaliști cer ajutorul comunității internaționale pentru sprinjinul libertății presie

Afganistan: Peste 100 de jurnaliști cer ajutorul comunității internaționale pentru sprinjinul libertății presie

Advertoriale
Castel Mimi – legenda locului care scrie istorie, la Bulboaca, de 5 ani (FOTO)

Castel Mimi – legenda locului care scrie istorie, la Bulboaca, de 5 ani (FOTO)

De ce aeroportul din Lukla este cel mai primejdios din lume și cum moldovenii au vopsit ouă în Nepal, de Paște. Istoriile documentarului MyEverest

De ce aeroportul din Lukla este cel mai primejdios din lume și cum moldovenii au vopsit ouă în Nepal, de Paște. Istoriile documentarului MyEverest

Cine sunt experții internaționali, invitați la „Moldova ICT Summit 2021: The Future of Digital”

Cine sunt experții internaționali, invitați la „Moldova ICT Summit 2021: The Future of Digital”

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Oameni ca tine: Creatorul de zâmbete (VIDEO)
  Oameni ca tine: Creatorul de zâmbete (VIDEO)
 • Oameni ca tine | Un cuplu de la Ialoveni a pus pe roate o afacere creativă: „În dragoste și în business toate căile sunt bune”
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Tărț la PAS. Analizăm promisiunile noii majorități parlamentare și cât de reale sunt acestea (AUDIO)
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Viața de deputat, între glamour și birocrație. Discuție cu fostul parlamentar Vadim Pistrinciuc (AUDIO)
 • De la 11, cu Veaceslav Platon despre promisiunile electorale ale lui Veaceslav Valico
Cele mai populare
 • 1
  Au refuzat să lucreze acolo unde au fost repartizați, așa că au fost obligați, de stat, să restituie banii pentru anii învățați. Avocatul Poporului ia apărarea absolvenților Academiei Militare
 • 2
  Testamentul Prințului Philip al Marii Britanii va rămâne sigilat timp de 90 de ani
 • 3
  Autoritățile locale din Cupcini vor aloca 200 mii de lei pentru un bust în memoria primarului socialist Ivan Ostaficiuc (DOC)
 • 4
  Gazprom, suspectat de manipularea pieței de gaze. Un grup de europarlamentari cer anchetarea companiei
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.