„Anterior, procedurile vamale pentru gazele naturale transportate pe teritoriul Ucrainei pentru păstrare în depozite puteau fi efectuate doar în regim tranzit. De asemenea, codul vamal al Ucrainei stabilea un termen de 31 de zile pentru tranzit prin rețea. Aceste condiții nu erau atractive pentru traderii din străinătate. În prezent, procedurile de păstrare a gazelor naturale, provenite din afara țării, în depozitele din Ucraina vor fi efectuate în „regim depozit”. Acest fapt va permite companiilor străine să depoziteze gazele naturale până la 1095 de zile, fără plata taxelor și impozitelor vamale pe parcursul perioadei de păstrare. Acestea vor fi achitate atunci când gazul depozitat va fi transportat în afara Ucrainei”, se menționează în comunicatul emis de Ukrtransgaz.
Compania susține că în acest mod au fost înlăturate barierele față companiile străine care doreau să păstreze gaze naturale în depozitele din Ucraina.
Depozitele de gaze din Ucraina au un volum total de 31 miliarde de m3, dar în ultimii ani acestea sunt ocupate în proporție de sub 50%. Pe de altă parte, în țări precum Polonia, Ungaria, România, Slovacia și Moldova există un deficit de astfel de capacități.
Astfel, Ucraina poate oferi spații de depozitare pentru 14 miliarde de m3 de gaze naturale la un preț de 0,4 euro/MWh pentru un ciclu de păstrare.
Introducerea acestui serviciu are ca scop majorarea veniturilor în bugetul Ucrainei.