Serviciile de securitate moldovenești consideră că cei cinci diplomați ruși expulzați din Republica Moldova luna trecută erau de fapt spioni care recrutau combatanți pentru a menține regimul separatist pro-rus din estul Ucrainei. Reuters face referire la o sursă guvernamentală și două surse diplomatice din Republica Moldova care au solicitat anonimatul, transmite Agora.
Potrivit surselor citate, cei cinci diplomați au fost expulzați fiind suspectați că ar fi ofițeri sub acoperire ai serviciilor de informații ale armatei ruse (GRU).
Autoritățile de la Chișinău sunt de părere că ofițerii în cauza recrutau combatanți în Găgăuzia. Totodată, sursele, sub protecția anonimatului, nu au vrut să dezvăluie motivul și modalitatea în care combatanții au fost recrutați.
Reuters nu a putut verifica acuzațiile privind activitățile celor cinci diplomați ruși.
Ministerul rus de externe a refuzat să comenteze informațiile. Ministerul rus al Apărării nu a răspuns la solicitarea jurnaliștilor.
Întrebat de Reuters dacă cei cinci ruși erau ofițeri ai GRU, un purtător de cuvânt al ministerului de externe din Republica Moldova a declarat că cei cinci sunt diplomați și a refuzat să ofere comentarii.
Serviciile de Securitate moldovenești consideră că persoanele recrutate în Găgăuzia au fost trimiși mai întâi într-o tabără de formare paramilitară din regiunea Rostov în sudul Rusiei.
Sursele nu au identificat tabăra. Rusia are cel puțin două lagăre militare în Rostov unde sunt antrenați voluntarii pentru a lupta în estul Ucrainei.
Cele trei surse au confirmat, pentru Reuters, că unele informații despre găgăuzii care luptă în estul Ucrainei au fost transmise de către Serviciul de Securitate al Ucrainei, SBU, care adună informații despre persoanele care se luptă de partea separatiștilor în estul Ucrainei.
În urma analizei informaților obținute de la SBU, autoritățile moldovenești au reușit să urmărească, să aresteze și să interogheze combatanții găgăuzi care s-au întors din conflict. Unii dintre aceștia au devenit informatori.
SBU nu a răspuns la întrebările Reuters.
Vezi și aceste știri

Va fi deschis un nou punct de trecere a frontierei de stat Leova – Bumbăta. Cabinetul de miniștri a aprobat semnarea Acordului

Energocom va avea competența legală pentru achiziționarea și stocarea gazelor naturale
