Yemen. Spitale supraaglomerate în urma epidemiei de holeră: Bolnavii sosesc în ritm de cel puțin o persoană pe minut

Yemen. Spitale supraaglomerate în urma epidemiei de holeră: Bolnavii sosesc în ritm de cel puțin o persoană pe minut

Spitalele din Yemen sunt supraaglomerate și copleșite în urma epidemiei de holeră. Bolnavii sosesc într-un ritm de cel puțin o persoană pe minut la spitalul Al-Sabiine din Sana'a, în contextul în care epidemia se răspândește cu rapiditate în această țară, unde 124.000 de cazuri suspecte și 923 de decese au fost recenzate de ONU, informează marți AFP, citat de agerpres.ro.

Copleșiți de amploarea epidemiei, managerii de la Al-Sabiine au procedat la fel ca alte spitale din capitala yemenită: au ridicat corturi provizorii în vecinătate, pentru a-i primi pe bolnavi, din cauza lipsei de locuri din clădirea centrală, ale cărei holuri sunt blocate de pacienți care dorm pe jos.

Din cauza războiului, instalațiile sanitare din această țară săracă sunt defecte.

"De două săptămâni, primim un număr mare de bolnavi, într-un ritm de unul, doi sau chiar trei pe minut", a declarat Ismaďl Mansouri, unul dintre medicii care lucrează în acest spital.

Colegul său Maher al-Hada, de la Centrul de luptă contra holerei, deplânge "creșterea îngrijorătoare" a numărului de bolnavi, de peste "300 pe zi", care sunt primiți în clădirea centrului, întrucât aceste persoane se confruntă cu o lipsă acută de mijloace sanitare și medicamente.

O grevă în luna mai a angajaților de la salubrizare, care nu au mai fost plătiți, a contribuit la agravarea situației.

Epidemia se propagă foarte repede în Yemen, unde un conflict armat îi opune din 2014 pe rebelii Houthi pro-iranieni, care controlează provinciile din nordul țării, inclusiv capitala Sana'a, forțelor proguvernamentale, susținute de Arabia Saudită și care au făcut din Aden — un oraș din sud — capitala lor "provizorie".

Holera afectează de acum 20 din cele 22 de provincii ale țării, unde 923 de decese și 124.000 de cazuri suspecte au fost înregistrate în șase săptămâni, potrivit celui mai recent bilanț al ONU, întocmit pe 11 iunie.

Citește continuarea pe agerpres.ro.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.