Restaurantul „Rafaelo” din Cahul, obligat să achite despăgubiri unei companii din grupul Ferrero

Restaurantul „Rafaelo” din Cahul, obligat să achite despăgubiri unei companii din grupul Ferrero

Un bar-restaurant din or. Cahul a fost obligat de instanța de judecată să înceteze folosirea semnului Rafaelo ca denumire de firmă în activitatea economică și să radieze toate inscripțiile semnului Raffaello din interiorul localului. De asemenea, întreprinderea moldovenească a fost impusă să achite despăgubiri morale în favoarea companiei care face parte din grupul Ferrero.

La finele lunii mai din 2015 întreprinderea Rafaelo SRL, care deține un restaurant în orașul Cahul, a depus o cerere de înregistrare a mărcii comerciale „Raffaello” pentru clasa 43 - servicii de alimentație publică.

Inițial, AGEPI a dat un aviz pozitiv acestei cereri, însă la înregistrarea mărcii s-a opus compania The Soremartec S.A, care face parte din grupul gigantului Ferrero și deține protecție la nivel internațional a acestui brand, inclusiv în R. Moldova.

Publicitate

Grupul de companii Ferrero are o cifră anuală de afaceri de circa 6 miliarde de euro, pentru cele circa 70 de societăți pe care le deține. În total, gigantul are peste 20 de mii de angajați în mai multe țări ale lumii și este al treilea cel mai mare producători de ciocolată și produse de patiserie la nivel mondial.

Comisia de Contestații a AGEPI a acceptat revendicarea contestatarului The Soremartec SA pe 5 iulie 2016, fiind abrogată decizia de înregistrare a mărcii din 22 ianuarie 2016. Astfel, a fost respinsă cererea de înregistrare a mărcii nr. depozit 037084 din 25 mai 2015, pe numele solicitantului Rafaelo SRL.

The Soremartec SA nu s-a oprit aici și s-a adresat în instanță, unde a solicitat de la întreprinderea Rafaelo SRL despăgubiri, precum și interzicerea utilizării denumirii de Raffaello sub orice formă.

La început cererea de chemare în judecată a fost depusă la Curtea de Apel Chișinău, care a decis să remită examinarea cauzei la Judecătoria Chișinău.

Reprezentantul The Soremartec SA a menționat în cadrul procesului de judecată că mărcile pe care le deține au un renume în Republica Moldova, iar prin folosirea unor semne identice întreprinderea moldovenească Rafaelo SRL profită de caracterul distinctiv or de numele mărcii, ceea ce cauzează titularului mărcii un prejudiciu grav.

Compania The Soremartec SA a efectuat un studiu în R. Moldova prin care s-a constatat că marca Raffaello este cunoscută de 99,4% consumatori intervievați.

Inițial, au fost solicitate despăgubiri în valoare de 10% din venitul întreprinderii Rafaelo SRL. Însă aceasta a activat în pierdere pe parcursul anilor 2012-2014. Astfel, The Soremartec a pretins despăgubiri în valoare de 1000 de euro.

În Hotărârea motivată a primei instanțe a fost admisă parțial solicitarea companiei care face parte din grupul Ferrero. Astfel, Rafaelo SRL a fost obligată să înceteze folosirea semnului Rafaelo ca denumire de firmă în activitatea economică și să radieze toate inscripțiile semnului Raffaello și Rafaelo de pe interiorul și exteriorul încăperii unde își desfășoară activitatea economică.

De asemenea, a fost dispusă încasarea în beneficiul The Soremartec daunelor morale în valoare de 7000 lei și alte 7000 de lei pentru serviciile de asistență juridică.

Hotărârea a fost emisă cu drept de atac la Curtea de Apel Chișinău în termen de 30 de zile. Totuși, pe site-ul instanțelor de judecată nu se regăsește nici o ședință pe acest caz.De remarcat că pagina de pe Facebook a întreprinderii Rafaelo SRL, nu a fost ștearsă la momentul publicării acestui articol.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal