
VIDEO. Investigație France 3: Moldova, implicată în traficul ilegal de produse dopante
Implicarea Republicii Moldova în traficul ilegal de produse dopante din nou a devenit subiectul investigației jurnalistice realizate de reporterii francezi. Postul de televiziune France 3 a difuzat miercuri documentarul „Dopaj: amatori în pericol” realizat de Sylvain Pak. Legislația în Republica Moldova este prea blândă în privința steroizilor anabolizanți. Ele pot cumpărate în farmacii din Chișinău fără rețetă. Iar exportul unor astfel medicamente aduce venituri colosale traficanților moldoveni, se spune în reportaj citat de Agora.
・
Practicarea sportului, performanță și cultul corpului au luat proporții considerabile în Franța. Pentru a ajunge pe podium, sportivii chiar și amatori recurg la toate mijloacele posibile. Fie legale, fie ilegale.
Între 5 și 10% dintre sportivi amatori în Franța sunt dopați
Dopajul este prezent nu doar în sportul profesionist, dar și în cel amator. În 5 ani, aproape 300 săli de CrossFit (metodă care combină exerciții pentru a îmbunătăți condiția fizică inclusiv forța, rezistența, mușchi ...) au fost deschise. Sălile de culturism și de fitness și-au dublat clienții în ultimii trei ani.
Dopajul este un fenomen dificil de controlat, deoarece este ușor de a procura prin internet produse dopante, cum ar fi amfetamine, steroizi anabolizanți, etc.
Conform unui studiu realizat de Academia Națională de Medicină între 5 și 10% dintre sportivi amatori sunt dopați, ceea ce constituie aproximativ 0,9 milioane - 2,7 milioane de persoane. O piață estimată la 30 de miliarde de dolari.
„Jurnaliștii francezi au comandat pe internet steroizi produse în Republica Moldova. Coletul a ajuns la destinație în câteva zile. Pe ambalajul medicamentului (Trenaver) erau scrise denumirea companiei și o adresă din mun. Chișinău, c. Ghidighici”.
Legislația în Republica Moldova este prea blândă în privința steroizilor anabolizanți. Ele pot cumpărate în farmacii fără rețetă, constată autorii reportajului.
Jurnalistul francez a intrat într-o farmacie din Chișinău și a procurat fără rețetă Strombafort (cel mai popular steroid la sportivi). „L-am cumpărat că și cum aș cumpăra o aspirină în Franța”.
Pe ambalajul medicamentului a fost scris producătorul Balkan Pharmaceuticals și adresa acestuia. Jurnalistul a venit pe adresa companiei, absolut legală în Republica Moldova, cu camera ascunsă pentru a afla de ce steroizii produși aici sunt livrați pe piața neagră a Europei.
În Republica Moldova steroizii sunt legali
„Găsim steroizii pe site și le putem cumpăra ilegal în Franța. Cum puteți explica că le putem procura liber pe internet?”, a întrebat jurnalistul. „Veniți aici. Întrați în farmacie și le puteți cumpăra. În Republica Moldova este legal”, a răspuns directorul Balkan Pharmaceuticals.
Potrivit acestuia, compania nu exportă producția sa în Franța, dar în alte câteva țări din Europa. Care sunt acestea țin de secret comercial.
Exportul steroizilor aduce venituri colosale traficanților moldoveni
„Calculele care au fost făcute demonstrează că în fiecare săptămână anabolizanții sunt trimiși în străinătate în valoare de un milion de euro”, afirmă Mariana Rață de la Centru de Investigații Jurnalistică.
„Mai multe colete sunt trimise în străinătate într-un mod secret”, spune fostul şef al Centrului de Prelucrare şi Transportare a Poştei, Sorin Stati. Asta deși coletele trimise peste hotare trebuie verificate de serviciul vamal. Stati suspectează că colaboratorii vamali pur și simplu închid ochii asupra conținutului real al coltelor. „În declarațiile era scris că în colete sunt cadouri, cărți, etc. însă în realitate ele conțineau steroizi”.
Investigația pe acest caz nu a ajuns la niciun rezultat, iar Serviciul Vamal din Republica a refuzat să comenteze acuzațiile.
Anul trecut, tema dopajului în lumea sportului, cu implicarea Republicii Moldova, a fost abordată de postul de televiziune ARTE.