Studiu: Fiecare al treilea moldovean nu poate numi un drept sau o obligație a cetățeanului

Studiu: Fiecare al treilea moldovean nu poate numi un drept sau o obligație a cetățeanului
Foto: diez.md

Fiecare al treilea moldovean nu poate numi un drept sau o obligație a cetățeanului, iar 34% dintre moldoveni au dificultăți în a răspunde la întrebarea care este singura sursă a puterii în stat și cine este purtătorul suveranității. Doar o treime dintre moldoveni cunosc răspunsul - poporul. Datele se conțin în studiul „Conștiința civică în Ucraina, Republica Moldova și Belarus”, realizat cu sprijinul Ministerului Afacerilor Externe al Danemarcei, în cadrul unui proiect implementat de PNUD Ucraina, se arată într-un comunicat al Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare în Moldova.

„Rezultatele studiului arată în ce măsură cetățenii din Republica Moldova sunt implicați în viața publică la nivel local și național, în protecția drepturilor omului, promovarea democrației și utilizarea tehnologiilor informaționale. Studiul este, de asemenea, o sursă importantă de informații pentru îmbunătățirea programelor de educație civică și de implementare a reformelor în domeniile respective”, a afirmat Evghenii Alexandrovici Goloșceapov, coordonator de programe Justiție și Drepturile Omului la PNUD Moldova.

Constatările principale ale studiului sunt grupate în 4 secțiuni și includ următoarele subiecte: cunoștințe civice, comportament civic, atitudine și convingeri civice, perspectivele educației civice.

1. Cunoștințele civice - Fiind rugați să numească maximum trei drepturi ale cetățeanului, moldovenii s-au referit preponderent la drepturile social-economice. Cele mai frecvente răspunsuri au fost: dreptul la muncă (26%), libertatea de exprimare (21%), dreptul la viață (17%), dreptul la servicii medicale, tratament și sănătate (16%) și dreptul la educație (16%). În medie, fiecare al treilea cetățean nu putea numi cel puțin un drept.

În ceea ce privește obligațiile cetățenilor, moldovenii au menționat cel mai des obligația de a respecta legea și ordinea și obligația de a plăti impozite (34% și, respectiv, 19%). Obligația de a munci (8%), de a fi cinstit, de a se comporta demn în societate (7%) sau de a nu încălca drepturile altora (5%) au fost menționate mai puțin. 37% din respondenții din Republica Moldova nu au putut numi o obligație.

Nivelul altor cunoștințe civice este, de asemenea, scăzut. 34% dintre moldoveni au dificultăți în a răspunde la întrebarea cine este singura sursă a puterii în stat și cine este purtătorul suveranității statului. Doar 34% dintre moldoveni știu că acesta este poporul. 30% dintre respondenți au susținut că Președintele este sursa puterii și purtătorul suveranității, iar 18% au indicat Parlamentul.

2. Comportamentul civic - 53% din respondenții moldoveni și-au declarat dorința de a participa la un eventual protest pașnic împotriva construirii unei fabrici dăunătoare în apropierea caselor lor.

În ceea ce privește acțiunile de salubrizare a zonei în care locuiesc (o problemă socială „mai apropiată”), 40% dintre moldoveni s-au arătat dispuși să organizeze o astfel de campanie. 28% dintre moldoveni sunt dispuși să ofere ajutor financiar sau de altă natură pentru astfel de campanii. 67% din moldoveni ar participa personal la asemenea acțiuni.

Prima și cea mai importantă problemă socială care ar putea scoate cetățenii din Republica Moldova în stradă este protecția drepturilor omului (42%), urmată de probleme din domeniul sănătății (42%), problemele legate de mediu (38%), problemele din sectorul locuințelor (33%) și creșterea prețurilor și tarifelor, în tandem cu scăderea veniturilor (29%).

3. Atitudini și convingeri civice - În percepția moldovenilor, cele mai importante 5 valori personale ale unui bun cetățean sunt: drepturile omului (56%), respectarea legilor (40%), libertatea individuală (38%) și respectul pentru viața umană (34%).

Capacitatea de a accepta alte persoane, care sunt diferite, este o trăsătură necesară a unui cetățean într-o societate democratic, în care se promovează egalitatea în drepturi a tuturor oamenilor, indiferent de origine, religie, orientare sexuală și alte caracteristici. 79% dintre moldoveni consideră inacceptabil să aibă ca vecini persoane LGBT.O atitudinea prudentă, de asemenea, este manifestată față de ex-deținuți. 40% dintre moldoveni nu ar accepta imigranți în calitate de vecini. 32% dintre respondenți consideră inacceptabil traiul alături de reprezentanții altor rase/etnii.

4. Perspectivele educației civice - Moldovenii, de cele mai multe ori, au avut experiența încălcării drepturilor lor în domeniul sănătății (32%), justiției (21%) și în domeniul ocupării forței de muncă (12%). Totuși, 33% dintre respondenții din Republica Moldova au declarat că nu au avut de a face cu încălcări ale drepturilor lor.

Cei mai mulți dintre respondenții moldoveni (84%) cred în importanța educației civice. De cele mai multe ori, respondenții din Republica Moldova au indicat dorința de a-și îmbunătăți cunoștințele privind drepturile omului (40%), limbile străine (20%), precum și cunoștințele privitoare la afaceri și spiritul antreprenorial. Printre diversele abilități, moldovenii ar dori în primul rând să își dezvolte abilitățile de rezolvare a conflictelor, de apărare a propriilor drepturi și interese, de dezvoltare a gândirii critice și de înființare a propriei afaceri.

Studiul a fost efectuat în perioada iunie-septembrie 2016 pe un eșantion de 400 de persoane.

Dragă cititor,

Mii de oameni ne citesc în aceste zile în căutarea informațiilor, răspunsurilor și a unui fir de speranță. Iar noi lucrăm ca să asigurăm un jurnalism responsabil care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțelegem mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească în aceste timpuri complicate.

Ce putem face noi acum, este să te informăm corect, din surse verificate. Când nu știi pe cine să crezi, vezi ce scrie AGORA.
Fiecare contribuție din partea cititorilor este valoroasă pentru activitatea redacției. Susține-ne cu un abonament de membru. Mulțumim

Vezi și aceste știri
Elon Musk a fost dat în judecată de investitorii Twitter. Miliardarul e acuzat că ar fi manipulat piața

Elon Musk a fost dat în judecată de investitorii Twitter. Miliardarul e acuzat că ar fi manipulat piața

O fostă profesoară de istorie a devenit prima femeie care conduce o unitate de artilerie a Forțelor Armate ale Ucrainei

O fostă profesoară de istorie a devenit prima femeie care conduce o unitate de artilerie a Forțelor Armate ale Ucrainei

Valentin Lastavețchi, magistrat al Judecătoriei Chișinău, s-a stins din viață

Valentin Lastavețchi, magistrat al Judecătoriei Chișinău, s-a stins din viață

Advertoriale
Câștigă o casă de vis, două automobile și 150 de super premii de la Carpet Outlet

Câștigă o casă de vis, două automobile și 150 de super premii de la Carpet Outlet

Pregătește-te de vară și reabilitează-ți organismul cu trio-ul de detoxifiere biologic

Pregătește-te de vară și reabilitează-ți organismul cu trio-ul de detoxifiere biologic

Orange a semnat un parteneriat durabil pentru Moldova, cu Proiectul Tehnologiile Viitorului

Orange a semnat un parteneriat durabil pentru Moldova, cu Proiectul Tehnologiile Viitorului

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Moldova, I am back! | Natalia și Sergiu Nicoriuc s-au întors în țară după 14 ani de muncă în străinătate și s-au apucat de lemnărit (VIDEO)
  Moldova, I am back! | Natalia și Sergiu Nicoriuc s-au întors în țară după 14 ani de muncă în străinătate și s-au apucat de lemnărit (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: În căutarea jobului perfect (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Tatiana Miron, tânăra care a decis să revină din Spania pentru a dezvolta satele din Moldova (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Liderii lumii - sub lupă (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Dumitru și Emanuela Ciuprina, tinerii care au schimbat Bucureștiul pe satul Lunga din Florești (VIDEO)
Cele mai populare
 • 1
  Krasnoselski a semnat un decret prin care a demis așa-zisul guvern din stânga Nistrului și a înaintat un nou candidat (DOC)
 • 2
  Șefa statului convoacă Consiliul Suprem de Securitate. Pe ordinea de zi, subiecte legate de creșterea prețurilor
 • 3
  Zeci de tiruri formează de mai multe săptămâni cozi kilometrice la Vama Leușeni. Care este explicația
 • 4
  Procurorii cer mandate de arest pe 22 din cei 24 reținuți în dosarul tranzacțiilor suspecte pe piața Forex
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.