Ambasada Marii Britanii vine cu dezmințiri: Reprezentanții politici din Transnistria nu au efectuat o vizită oficială la Londra

Ambasada Marii Britanii vine cu dezmințiri: Reprezentanții politici din Transnistria nu au efectuat o vizită oficială la Londra

Ambasada Marii Britanii la Chișinău menționează că vizita liderului regiunii transnistrene, Vadim Krasnoselski, la Londra a fost una privată şi nu una oficială după cum scriu unele surse media. Marea Britanie susține că păstrează poziția sa privind soluționarea pașnică a conflictului din Transnistria, bazată pe suveranitatea și integritatea teritorială a R. Moldova, cu statut special pentru Transnistria. 

Pe site-ul oficial al liderului transnistrean a apărut un comunicat în care se menționează că Vadim Krasnoselski și alți reprezentanți ai administrației regiunii transnistrene ar fi efectuat o vizită oficială în Marea Britanie. Ambasada Marii Britanii de la Chișinău dezminte aceste informații.

„Mai mulți reprezentanți politici din Transnistria au efectuat o vizită privată, nu așa cum a fost raportat în mod eronat, o vizită oficială, în Marea Britanie la începutul acestei săptămâni. În timpul vizitei, au avut o întrevedere la MAE cu Directorul suplimentar pentru Europa de Est și Asia Centrală, Nicola Pollitt. Această întrevedere nu a stabilit un precedent.

Publicitate

Poziția britanică privind Transnistria este clară și de lungă durată: rămânem angajați să sprijinim o soluționare comprehensivă și pașnică a conflictului nerezolvat din Transnistria, bazată pe suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova, cu statut special pentru Transnistria. Doamna Pollitt a reiterat această poziție în timpul întrevederii. Orice sugestie precum că poziția Regatului Unit s-ar fi schimbat sau precum că am recunoaște Transnistria este incorectă.

Doamna Pollitt a încurajat vizitatorii să se angajeze într-un dialog constructiv cu Chișinău și să se concentreze asupra beneficiilor concrete pe care progresul in Grupurile de lucru le-ar putea aduce cetățenilor de pe ambele maluri.

Regatul Unit continuă să sprijine negocierile privind procesul de reglementare în formatul „5+2”, precum și reuniunile în format „1 + 1” și în Grupurile de lucru. Susținem pe deplin contribuția mediatorilor și observatorilor și exprimăm recunoștința noastră față de OSCE și, în special față de anterioara președinție a Germaniei și actuala președinție a Austriei, pentru activitatea lor constructivă, inclusiv cu privire la Declarația Ministerială din 2016 privind procesul de reglementare bazat pe rezultate. Nici MAE, nici Ambasada Britanică la Chișinău nu au făcut declarații precum că „Marea Britanie susține poziția liderului Transnistriei" și nici nu am exprimat „sprijinul pentru organizarea cât mai curând posibil a întrevederii Conferinței Permanente”

Proiectele implementate de Ambasada Marii Britanii, dintre care unele se implementează și pe malul stâng, accentuează disponibilitatea Regatului Unit de a-și continua sprijinul de lungă durată pentru proiectele menite să promoveze consolidarea încrederii între Chișinău și Tiraspol”, se menționează în comunicatul Ambasadei Marii Britanii.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal