
Alegeri parlamentare în Franța: Partidul lui Macron a obținut majoritatea parlamentară
Partidul președintelui francez, Emmanuel Macron, a obținut o majoritate parlamentară, în urma alegerilor parlamentare din Franța. Formațiunea La République en Marche va avea mai mult de 300 de mandate în Adunarea Națională, transmite BBC.
・
După ce toate voturile au fost numărate, partidul La République en Marche (LREM), alături de aliații săi din Mișcarea Democrată (MoDem), a obținut 351 de mandate dintr-un total de 577 în Adunarea Națională franceză.
Este o victorie, cu toate că, înainte de alegeri, unele sondaje îi promiteau formațiunii lui Macron mai mult de 400 de mandate.
În urma acestui rezultat, partidele politice tradiționale au fost date la o parte. Emmanuel Macron, care este și cel mai tânăr președinte din istoria Franței, are acum încrederea alegătorilor pentru a promova reformele sale pro-UE și în favoarea îmbunătățirii mediului de afaceri.
Cel de-al doilea tur al alegerilor parlamentare din Franța a fost marcat de o prezență scăzută la vot, care a fost de doar 42%, fața de 55,4% în anul 2012.
O lovitură dură pentru partidele tradiționale
Majoritatea clară obținută de partidul lui Macron, care depășește pragul de 289 de mandate, necesar pentru a controla Adunarea Națională, este o lovitură majoră pentru partidele tradiționale, atât cele de stânga cât și cele de dreapta.
Republicanii conservatori și aliații lor sunt în opoziție, având între 125 și 131 de deputați, cu mult mai puțin în comparație cu cei 200 din ultimul legislativ.
Socialiștii, care au fost la putere în ultimii cinci ani, alături de partenerii lor, au obținut doar 41-49 de mandate - cel mai mic scor din istorie. Liderul socialiștilor, Jean-Claude Cambadélis, și-a anunțat demisia și a spus că stânga trebuie „să schimbe totul, atât forma cât și fondul”.
Totodată, Frontul Național, un partid de extrema dreaptă condus de Marine Le Pen, a obținut opt mandate. Dna Le Pen va reprezenta orașul minier Henin-Beaumont din nordul Franței. Cei doi consilieri principali ai ei nu au ajuns, însă, în legislativ.
Marine Le Pen a spus că, cu toate că președintele Macron a obținut o mare majoritate parlamentară, „el trebuie să știe că ideile lui nu sunt cele ale majorității din această țară și că francezii nu vor susține proiectul care debilitează națiunea noastră”.
Reformele propuse de Macron
Noul președinte al Franței are nevoie de această majoritate parlamentară pentru a promova schimbările pe care le-a promis în timpul campaniei electorale: economisirea banilor din buget în valoarea de 60 de miliarde de euro în următorii cinci ani, reducerea numărului de funcționari publici cu 120 000, reformarea pieței de muncă și aducerea sistemului de pensii de stat la același nivel cu cel al pensiilor private.
Liderul interimar al partidului La République en Marche, Catherine Barbaroux, a spus că formațiunea va lucra pentru schimbare:
„Reprezentanții noștri vor vota legi pentru a debloca economia noastră, a elibera energiile noastre, a crea noi solidarități și a proteja francezii”, a spus ea.
Partidul La République en Marche s-a format în primăvara anului 2016. Aproape jumătatea dintre candidații acestuia provin din societatea civilă.