Vicepreședintele Parlamentului și ex-premierul Iurie Leancă a înregistrat o adresare video în care explică încă odată de ce a acordat BNM garanțiile din 2014. Leancă a vorbit și despre reacțiile Băncii Mondiale și Fondului Monetar Internațional care au declarat că Guvernul Leancă nu s-a consultat cu ei înainte de a acorda garanția. Vicespeakerul a spus că cele două instituții au avut „niște comentarii ușor interpretabile”. Leancă a venit și cu critici la presa pe care o numește, în video, „așa-zisă independentă”, după ce mai multe instituții media au publicat reacțiile BM și FMI.
„În ultima vreme s-au lansat din nou o adresă de minciuni la adresa mea în spațiul informațional. Îmi pare rău că instituțiile financiare internaționale, care au ajutat și ajută atât de mult R. Moldova, au avut niște comentarii care sunt ușor interpretabile. Probabil din greșeală s-au lăsat antrenate în jocuri politice murdare”, a declarat Leancă.
El a acuzat anumite portaluri de manipulare. „Ca de obicei aceste portaluri de știri au dat titluri manipulatorii de genul „Leancă a mințit”, „Leancă a fost pus la perete”, „Leancă nu știu ce”. Am fost învinuit că nu m-am consultat cu aceste instituții financiare înainte de a lua anumite decizii. Vreau să menționez că pe segmentul financiar-bancar consultări au fost pe tot parcursul anului 2014. Au fost discuții formale și informale. Dacă va fi necesar, voi face interpelări la toate instituțiile”, a mai punctat fostul premier.
Leancă a făcut referire la un document comun al FMI și al Băncii Mondiale, publicat în 2014. „O echipă care s-a aflat în februarie 2014 în Moldova a publicat un document care evaluează sistemului financiar-bancar. Există o constatare care a stat la baza ulterioarei interacțiuni între guvern și instituțiile internaționale. Aici se menționează trei elemente: fiind vorba de o bancă de sistem, statul nu-și putea permite ca această bancă să falimenteze; nu exista o altrnativă viabilă de rezolvare a problemei decât prin garanții guvernamentale; lipsa unei astfel de decizii ar fi creat un potențial de contaminare a întregului sistem bancar”, a enumarat Leancă.
„Falimentarea băncii ar fi generat o panică și extrageri masive nu doar de la BEM, ci și de la alte bănci, iar ulterior - un colaps economic”, a mai adăugat Leancă, prezentând și exemplul altor state care au recurs la procedura de bailout.
Mai multe detalii, vedeți în video de mai sus.
Vezi și aceste știri

Doliu în Parlament. S-a stins din viață deputata PCRM Elena Bodnarenco

Protestele în Georgia continuă: Peste 35 de mii de oamenii au ieșit în stradă cu mesajul „Noi suntem Europa”
