Rata medie la creditele noi acordate continuă să scadă

Rata medie la creditele noi acordate continuă să scadă

În luna mai curent ratele pentru creditele și depozitele noi au continuat să fie în descreștere. Cea mai mare a creditelor în valută și monedă națională continuă să fie acordată persoanelor juridice.

În luna mai 2017 rata medie ponderată a dobânzii la creditele noi acordate în moneda națională a constituit 10.41%, diminuându-se cu 4.82 puncte procentuale față de perioada similară a anului precedent. În același timp, comparativ cu luna precedentă, rata medie ponderată a dobânzii la creditele în moneda națională a scăzut cu 0.22%.

Creditele acordate pe termene de la 2 până la 5 ani au fost cele mai atractive. În luna mai 2017, ponderea lor a constituit 43.93 la sută din volumul total al creditelor în moneda națională, care au fost acordate cu o rată medie de 9.99 la sută (în descreștere cu 0.15 puncte procentuale față de luna anterioară).

Publicitate

Persoanelor juridice le-a revenit o pondere majoră de 62.23 la sută din volumul total al creditelor noi acordate în moneda națională, cu o rată medie de 10.68 la sută. În același timp, persoanelor fizice le-au fost acordate credite în moneda națională cu o rată medie de 9.97 la sută.

Rata medie ponderată a dobânzii la creditele noi acordate în valută a constituit, în perioada de referință, 5.10 %, fiind cu 1.13 puncte procentuale inferioară celei din luna mai 2016. Comparativ cu luna anterioară, rata medie a scăzut cu 0.04 puncte procentuale. În luna de raportare, creditele noi acordate în valută au fost reprezentate preponderent de creditele acordate persoanelor juridice cu o rată medie de 5.08 %, constituind 99.49 % din totalul creditelor în valută.

Cele mai solicitate credite în valută au fost creditele pe termene de la 2 până la 5 ani (46.34 la sută din totalul creditelor în valută), fiind acordate cu o rată medie a dobânzii de 5.32 la sută.

În luna mai 2017, rata medie ponderată la depozitele la termen atrase în moneda națională a constituit 5.31 la sută, micșorându-se cu 7.17 puncte procentuale față de mai 2016. Comparativ cu luna aprilie 2017, rata medie a dobânzii la depozitele la termen în moneda națională a scăzut cu 0.04 puncte procentuale.

Depozitele pe termen de la 1 până la 3 luni, atrase cu o rată medie a dobânzii de 4.32%, au fost cele mai atractive în luna de referință, constituind 36.87% din totalul depozitelor la termen în moneda națională.

Ponderea depozitelor la termen în moneda națională atrase de la persoanele fizice a constituit 54.89% din totalul depozitelor la termen în moneda națională, majorându-se cu 1.39 puncte procentuale față de luna precedentă.

Rata medie ponderată a dobânzii aferentă acestor depozite a constituit 5.95 la sută. Rata medie la depozitele atrase de la persoanele juridice a constituit 4.54 la sută, reflectând o descreștere cu 0.13 puncte procentuale comparativ cu luna anterioară.

Rata medie ponderată a dobânzii la depozitele la termen în valută a constituit în perioada de referință 1.67 la sută, în descreștere cu 0.45 puncte procentuale comparativ cu luna mai 2016 și cu 0.20 puncte procentuale, comparativ cu luna aprilie 2017.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal