Dodon a oferit distincții de stat unui grup de medici

Dodon a oferit distincții de stat unui grup de medici
Foto: presedinte.md

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a înmânat distincții de stat unor dintre cei mai buni și profesioniști medici din țară, decretul fiind semnat cu ocazia zilei profesionale a lucrătorului medical, se arată într-un comunicat de presă al Președinției.

Șeful statului le-a mulțumit pentru activitatea pe care o îndeplinesc cu dăruire pentru cetățenii Republicii Moldova, deseori în condiții dificile și, spre regret, cu o motivare insuficientă.

În numele cetățenilor Republicii Moldova, Igor Dodon le-a mulțumit conducătorilor instituțiilor de profil, tuturor medicilor, surorilor medicale, din toate regiunile țării, de pe ambele maluri ale Nistrului.

„Voi snteți cei care zi de zi aveți grijă de sănătatea cetățenilor noștri. De voi depinde viitorul acestei țări. Voi face tot posibilul ca sectorul medical și lucrătorii din domeniu să fie apreciați la nivel corespunzător de către stat”, a menționat șeful statului.

Lista celor care s-au ales cu distincții:

1. Ordinul „Gloria Muncii” a fost conferit:

- MANEA Vladimir, medic la Institutul de Medicină Urgentă. Pe parcursul activității s-a manifestat ca un specialist competent, calificat, organizator excelent, care contribuie la dezvoltarea serviciului de asistență urgentă populației. Acordă suport metodologic și consultativ cadrelor medicale tinere din domeniu.

- MASTAK Dumitru, șef al Centrului Municipal de Dializă Chișinău. Pe parcursul activității a realizat peste 24 de operații de transplant renal, a asistat la 63 de asemenea intervenții, la 41 de prelevări de rinichi în calitate de medic urolog transplantolog, este autorul a 5 monografii, 4 brevete de invenții și peste 50 de articole științifice.

- TCACI Eleonora, vicedirector al Centrului Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească. A început activitatea în anul 1980, medic de categorie superioară, posedă cunoștințe profesionale profunde, permanent își perfecționează cunoștințele, participînd la diverse cursuri de calificare și conferințe.

- VETRILĂ Viorel, director interimar al Spitalului Clinic de Traumatologie și Ortopedie, municipiul Chișinău, doctor în medicină. Activează în domeniu mai bine de 20 de ani, pe parcursul activității şi-a ridicat nivelul de perfecţionare frecventînd cursuri de reciclare în republică şi în afara ţării.

2. S-a conferit: Medalia „Meritul Civic” următorilor:

- AVĂDĂNII Radu, medic la Spitalul Clinic Municipal „Sfînta Treime”, municipul Chișinău, coordonator de transplant, medic anesteziolog-reanimatolog. A contribuit la depistarea și menținerea a 53 de donatori, ceea ce a făcut posibilă inițierea transplantului de ficat și relansarea transplantului renal, în rezultat fiind salvate mai multe vieți.

- BUGA Iulia, asistentă medicală la Spitalul Clinic Republican. Activează din anul 2003 în secția chirurgie cardiacă a viciilor dobîndite, categorie superioară, responsabilă, dedicată profesiei și cu o mare capacitate de muncă.

- CAUȘ Zinaida, asistentă medicală superioară la Spitalul Republican al Asociației Curativ-Sanatoriale și de Recuperare a Cancelariei de Stat. Se manifestă ca o persoană conștiincioasă, dînd compătimire față de pacienți, îndeplinind cu atenție indicațiile prescrise de medicii specialiști și respectînd cu strictețe etica și deontologia medicală.

- COJUHARI Victor, medic la Spitalul Raional Rîbnița, medic-oncolog de categorie superioară. Activează în domeniu mai mult de 35 de ani, are capacități organizatorice profesionale, acordă consultații și ajutor practic medicilor tineri, participă activ la seminarele și conferințele petrecute în republică.

- MUTRUC Pavel, medic la Spitalul Clinic Municipal Bălți. Activează mai mult de 40 de ani în calitate de medic ortoped-traumatolog, posedă cele mai avansate metode de diagnostic și tratament, s-a remarcat prin capacități intelectuale și organizatorice deosebite.

- TANURCOV Vasilii, medic la Spitalul Raional Ceadîr-Lunga. Activează în domeniu aproximativ 50 de ani, medic de vocație, manifestă responsabilitate și profesionalism, posedă abilități de comunicare, tratînd cu multă căldură și respect pacienții.

3. S-a conferit: Medalia „Nicolae Testemițanu” următorilor:

- ANTOCI Lilian, șef de secție la Institutul Oncologic, doctor în medicină. Activează în domeniu mai mult de 30 de ani, în calitate de chirurg-oncolog, efectuează intervenții chirurgicale de o complexitate majoră la pacienții afectați de cancer gastric a organelor cavității abdominale.

- GORELCO Tatiana, șef de secție la Institutul Mamei și Copilului, doctor în științe medicale. Activează în domeniu mai mult de 30 de ani, pe parcursul activităţii de muncă s-a manifestat ca un specialist de o înaltă calificare, implementează modalităţi şi tehnici noi în diagnosticarea și tratamentul bolilor alergice la copii și îşi perfecţionează continuu cunoştinţele în domeniu.

- MOLDOVAN Ina, șef de secție la Spitalul Clinic Militar Central Activează mai mult de 18 ani în domeniul ocrotirii sănătății, un specialist de înaltă calificare, cu abilități de a determina prioritățile, ceea ce permite a soluționa problemele dificile.

- SIRIC Ala, vicedirector al Centrului Republican de Reabilitare pentru Copii, doctor în medicină. Activează în domeniu mai bine de 26 de ani, autor a 34 de lucrări științifice de specialitate, dînd dovadă de profesionalism, spirit organizatoric și inteligență.

- SOLONARI Rodica, șef de secție la Centrul Farmaceutic Universitar „Vasile Procopișin”.Permanent este preocupată de perfecționarea tehnologiei formelor extemporale din farmacie. Paralel cu lucrul practic activează în calitate de asistent universitar. Lucrările de laborator la tehnologia medicamentelor în farmacie le efectuează la cel mai înalt nivel, cu aplicarea noilor metode de preparare a medicamentelor și cu implicarea studenților în activitatea secției pe care o conduce.

- URECHE Svetlana, medic la Institutul de Cardiologie. Clinician experimentat, manifestă dorință permanentă de aprofundare a cunoștințelor, ceea ce i-a permis să asigure asistență medicală la nivelul cel mai înalt. În timpul activității a combinat lucrul practic cu perfecționarea continuă a nivelului profesional prin multiple specializări în domeniul cardiologiei.

4. S-a conferit: Titlul onorific „Om Emerit” următorilor:

- ANDREEV Vasilii, profesor-consultant la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițamu”, doctor habilitat în medicină. Activează mai mult de 60 de ani în domeniul ocrotirii sănătății, autor a 185 publicații științifice, toate acestea fiind o sursă de instruire și inspirație pentru studenți și medici. A contribuit substanțial la dezvoltarea și perfecționarea serviciilor medicale geriatrice specializate în Republica Moldova.

- VASILACHE Galina, șef de secție la Centrul Național de Transfuzie a Sîngelui. Promovează importanța donării voluntare și sistematice de sînge și componența sanguină întru salvarea de vieți omenești.

Dragă cititor,

Mii de oameni ne citesc în aceste zile în căutarea informațiilor, răspunsurilor și a unui fir de speranță. Iar noi lucrăm ca să asigurăm un jurnalism responsabil care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțelegem mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească în aceste timpuri complicate.

Ce putem face noi acum, este să te informăm corect, din surse verificate. Când nu știi pe cine să crezi, vezi ce scrie AGORA.
Fiecare contribuție din partea cititorilor este valoroasă pentru activitatea redacției. Susține-ne cu un abonament de membru. Mulțumim

Vezi și aceste știri
DAD Podcast | Comunitatea Fagura – o alternativă pentru investitori. Tudor Darie: „Noi trebuie să fim soluția prin care oamenii să-și poată gestiona ușor banii” (VIDEO)

DAD Podcast | Comunitatea Fagura – o alternativă pentru investitori. Tudor Darie: „Noi trebuie să fim soluția prin care oamenii să-și poată gestiona ușor banii” (VIDEO)

Finlanda și Suedia, așteptate în NATO. Stoltenberg dorește ca procedura să fie realizată într-un termen cât mai scurt

Finlanda și Suedia, așteptate în NATO. Stoltenberg dorește ca procedura să fie realizată într-un termen cât mai scurt

Declarație oficială a așa-zișilor deputați din Transnistria: Suntem neutri, pașnici și gata să rezolvăm conflictele în negocieri

Declarație oficială a așa-zișilor deputați din Transnistria: Suntem neutri, pașnici și gata să rezolvăm conflictele în negocieri

Advertoriale
Top 5 beneficii ale uleiului de cocos pentru față și păr

Top 5 beneficii ale uleiului de cocos pentru față și păr

Pregătirea pacientelor pentru examenul ginecologic. De ce aspecte trebuie să țină cont pacienta, atunci când programează o vizită la medicul ginecolog

Pregătirea pacientelor pentru examenul ginecologic. De ce aspecte trebuie să țină cont pacienta, atunci când programează o vizită la medicul ginecolog

Cum au supraviețuit companiile din Republica Moldova în perioada pandemiei de Covid-19?

Cum au supraviețuit companiile din Republica Moldova în perioada pandemiei de Covid-19?

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Moldova, I am back! | Diana Adamciuc: „Diferența dintre Cluj și Chișinău este că, cel puțin în această țară, eu am sentimentul de «acasă»”
  Moldova, I am back! | Diana Adamciuc: „Diferența dintre Cluj și Chișinău este că, cel puțin în această țară, eu am sentimentul de «acasă»”
 • Copiii știu mai bine: Costum de baie „tigrovîi” și bani destui. De ce avem nevoie pentru o vacanță perfectă (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: „Scump, dom'le, scump!” (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Leo Zbancă: Mie îmi place cel mai mult acasă pentru că avem ce construi, avem la ce visa, avem unde ne porni și avem tare mult lucru (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Gheorghe și Tatiana Cîvîrjic au revenit după 20 de ani acasă și au pus bazele unei afaceri cu aur lichid (VIDEO)
Cele mai populare
 • 1
  Moldova, I am back! | Diana Adamciuc: „Diferența dintre Cluj și Chișinău este că, cel puțin în această țară, eu am sentimentul de «acasă»”
 • 2
  ANI a finalizat controlul averii și intereselor personale inițiat în privința Maiei Sandu. Ce a constatat inspectorul (DOC)
 • 3
  Din 1 iulie, toți analogii de insulină, teste la glicemie și pungi colectoare pentru stome, vor fi compensate de CNAM
 • 4
  Momentul în care centrul comercial din Kremenciuk este bombardat de armata rusă, surprins de camerele de supraveghere (VIDEO)
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.