
Confederația Internațională a Sindicatelor: În R. Moldova se încalcă regulat drepturile muncitorilor
Republica Moldova a ajuns în grupul țărilor în care au loc încălcări regulate a drepturilor muncitorilor. La această concluzie a ajuns Confederația Internațională a Sindicatelor în raportul „ITUC Global Rights Index 2017” care constată înrăutățirea situației cu respectarea drepturilor muncitorilor în țara noastră, transmite Agora.
・
Autorii studiului au evaluat în total 139 de țări după 97 de indicatori.
Țările au fost împărțite în 6 grupuri:
5+: Nicio garanție a drepturilor muncitorilor din cauza nerespectării statului de drept;
5: Nicio garanție a drepturilor muncitorilor;
4: Încălcări sistematice a drepturilor muncitorilor;
3: Încălcări regulate a drepturilor muncitorilor;
2: Încălcări repetate a drepturilor muncitorilor;
1: Nu sunt încălcări regulate ale drepturilor muncitorilor.
Republica Moldova a ajuns în grupul (3) țărilor în care au loc încălcări regulate a drepturilor muncitorilor, împreună cu așa țări precum Federația Rusă, Albania, Georgia, Kenia, Venezuela, dar și Australia, Ungaria, Bulgaria și Polonia (în total 27 de țări)
Comparativ cu anul precedent, situația cu respectarea drepturilor muncitorilor în țara noastră s-a înrăutățit. În 2016, Republica Moldova se afla în grupul (2) țărilor în care au loc încălcări repetate a drepturilor muncitorilor.
Vecinele țării noastre stau și mai prost la acest capitol: În România au loc încălcări sistematice a drepturilor muncitorilor (4), iar în Ucraina nu există nicio garanție a drepturilor muncitorilor (5).
Raportul arată că interesele corporatiste se află deasupra intereselor oamenilor muncii, or 60% dintre țări exclud categorii întregi de lucrători din dreptul muncii.
Constatările raportului:
84 de țări exclud grupuri întregi de muncitori din dreptul muncii.
Peste trei sferturi dintre țări interzic unor, sau tuturor categorii de muncitori la dreptul la grevă.
Peste trei sferturi dintre țări interzic unor, sau tuturor categorii de muncitori la dreptul la negocieri colective.
Din 139 de țări chestionate, 50 resping sau restricționează libertatea de exprimare și libertatea de întrunire.
Numărul țărilor în care muncitorii sunt expuși violenței fizice și amenințărilor a crescut cu 10% (de la 52 la 59 de țări), printre acestea se numără Columbia, Egipt, Guatemala, Indonezia și Ucraina.
În 11 țări au fost înregistrate cazuri de ucidere a sindicaliștilor, printre care Bangladesh, Brazilia, Columbia, Guatemala, Honduras, Italia, Mauritania, Mexic, Peru, Filipine și Venezuela.
Cea mai bună situație cu drepturile muncitorilor se atestă în așa țări precum Canada, Belgia, Portugalia, Elveția, Spania, Japonia, Republica Cehă, etc. De asemenea, în acest grup au fost incluse țările baltice - Lituania, Letonia, Estonia.
Zece țări în care cel mai prost se respectă drepturile omului sunt: Bangladesh, Columbia, Egipt, Guatemala, Kazahstan, Filipine, Qatar, Coreea De Sud, Turcia și EAU.