Europarlamentar, către Filip și Plahotniuc: Retragerea proiectului privind votul electoral mixt e singura decizie rațională

Europarlamentar, către Filip și Plahotniuc: Retragerea proiectului privind votul electoral mixt e singura decizie rațională

Reprezentanții Partidului Democrat Pavel Filip, Marian Lupu și Vlad Plahotniuc s-au întâlnit la Bruxelles și cu europarlamentarii care se opun introducerii sistemul electoral mixt în Republica Moldova, inclusiv cu Cristian Preda din grupul Popularilor Europeni. Acesta a menționat că în situația care s-a creat în prezent există o singură decizie rațională și anume retragerea proiectului de modificare a sistemului electoral din R. Moldova.

În cadrul emisiunii Punctul pe Azi de la postul de televiziune TVR Moldova a avut loc o intervenție telefonică a europarlamentarului Cristian Preda, care a relatat care a fost mesajul transmis membrilor PD privitor la schimbarea sistemului electoral în R. Moldova.

„Mesajul nostru a fost clar: Comisia de la Veneția s-a pronunțat asupra sistemului electoral. Ea nu este o referință pentru țări care sunt europene fără a fi membre a UE cum e Moldova sau țările din Balcanii de vest, este o referință pentru toate țările europene. Atunci când s-au produs derapaje în Polonia și Ungaria Comisia de la Veneția a fost solicitată. Ea este pentru noi o referință extrem de prețioasă, ceea ce înseamnă democrația în sânul UE. De asta mesajul meu către fracțiunea Partidului Democrat a fost unul foarte clar. După publicarea opiniei Comisiei de la Veneția cred că există o singură decizie rațională și anume retragerea proiectului de modificare a legii electorale. Cred că în R. Moldova cetățenii așteaptă altceva, nu sisteme electorale care să permanentizeze șederea la putere a câtorva personaje”, a declarat Cristian Preda.

Publicitate

El menționează că aceasta nu este poziția partidului din care face parte, ci una consolidată la nivelul tuturor grupurilor politice din Parlamentul European.

„Ieri s-a votat în Comisia de Comerț internațional chestiunea ajutorului și toate grupurile politice au agreat să transmită un mesaj foarte clar Chișinăului și anume cel legat de avizul Comisiei de la Veneția. Nu este doar o opinie individuală, nu este doar un grup politic, toți europenii văd lucrurile în acest fel. Cred că există alte urgențe în R. Moldova, alte așteptări ale cetățenilor. Dacă domnii din Partidul Democrat l-au înțeles sper să procedeze în consecință”, atrage atenția Preda.

Cristian Preda a mai fost întrebat dacă va fi alocată de către UE asistența financiară de 100 milioane de euro în cazul când nu se vor respecta toate recomandările Comisiei de la Veneția.

„Nu, pentru că așa a decis Comisia din Parlamentul European și probabil așa va decide și plenul Parlamentului European care se va pronunța peste două săptămâni. În cadrul Comisiei de Comerț internațional a fost un mesaj foarte clar că orice derapaj democratic va duce la blocarea banilor pentru că cetățenii europeni se întreabă de ce să sprijinim un regim politic, care nu-și propune să îmbunătățească soarta cetățenilor, ci să perpetueze pozițiile de putere ale unuia sau ale altuia. Cred că o decizie înțeleaptă este retragerea acestui proiect și revenirea la agenda guvernului. Noi sprijinim de la Bruxelles agenda ambițioasă de reforme, vrem să ajutăm cu resurse financiare aceste eforturi de reformă. Ne interesează să sprijinim un guvern care-și propune să consolideze relația cu UE, dar nu putem cere bani cetățenilor europeni ca să plătim aventurile politicianiste ale unuia sau altuia. Nu este normal așa”, a conchis europarlamentarul.

Ca urmare a vizitei la Bruxelles Premierul Pavel Filip a declarat că recomandările Comisiei de la Veneţia sunt minuţios studiate şi vor fi luate în consideraţie în măsură maximă în procesul de ajustare a legii cu privire la modificarea sistemului electoral. El a accentuat că vor fi continuate interacţiunea cu experţii Comisiei de la Veneţia şi consultările largi cu privire la acest proiect de lege.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal