În luna mai 2017, gradul de acoperire a cererii nete de valută din partea agenților economici prin oferta netă de valută de la persoanele fizice a constituit 101.0 la sută, comparativ cu 116.3 la sută în luna aprilie 2017.

În raport cu luna precedentă, oferta netă de valută de la persoanele fizice a crescut cu 36.6 milioane de dolari sau cu 26.6%, iar cererea netă de valută din partea agenților economici cu 54.2 milioane de dolari sau cu 45.8%.

În luna mai, cursul mediu de schimb al monedei naționale în raport cu dolarul SUA s-a apreciat cu 3.5% comparativ cu luna aprilie 2017, de la 19.35 până la 18.66 USD/MDL.
Cursul leului s-a înscris pe un trend de apreciere mai rapidă în raport cu dolarul SUA începând cu ultima săptămână a lunii aprilie, ca urmare a formării unui surplus însemnat de valută pe piață

În decurs de 2 săptămâni consecutiv, excedentul de valută s-a cifrat la cca 29 milioane de dolari. În aceste condiții, BNM a intervenit prin procurări parțiale ale surplusului, în volum de 10 milioane de dolari SUA.

Pe fondul persistenței presiunilor de apreciere, până la finele lunii mai, volumul total al procurărilor realizate de BNM a atins 36 milioane USD, creându-se premise pentru temperarea ritmului de apreciere a monedei naționale.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!