Președintele Comisiei de la Veneția: Am recomandat păstrarea sistemului electoral proporțional

Președintele Comisiei de la Veneția: Am recomandat păstrarea sistemului electoral proporțional

Președintele Comisiei de la Veneția, Gianni Buquicchio, a declarat într-un interviu pentru frontnews.eu că instituția pe care o conduce a recomandat Republicii Moldova păstrarea actualului sistem electoral. Potrivit acestuia, principalul motiv este riscul mare de influență a politicului din partea mediului de afaceri.

„Autoritățile Republicii Moldova au mai încercat schimbarea sistemului electoral în 2013 - de la sistemul proporțional la sistemul mixt - și am recomandat păstrarea sistemului electoral, lucru pe care autoritățile l-au făcut. Acum ei din nou vor să treacă la sistemul mixt, dar noi avem exact aceleași obiecții ca și atunci.

Fiecare țară își poate alege propriul sistem electoral: proporțional, mixt, majoritar etc. Și toate sistemele pot fi bune. Desigur, noi avem o preferință pentru sistemul proporțional, care asigură într-o măsură mai mare egalitatea de vot pentru toți cetățenii. Dar mai pot fi introduse și alte sisteme, a spus oficialul.

Publicitate

„Pentru Republica Moldova problema este că în situația actuală, sistemul mixt, în opinia noastră, nu este cea mai bună soluție pentru că ar putea exista o influență mare din partea mediului de afaceri și interesele acestuia în politică. Acesta este cel mai important motiv” - Gianni Buquicchio

Autor:

Amintim că vineri, 16 iunie, experții Comisiei de la Veneția, instituție a Consiliului Europei, a dat publicității poziția sa față de proiectul de lege care propune introducerea sistemului electoral mixt.

După ce Comisia s-a pronunțat, președintele Parlamentului, Andrian Candu, a declarat că sistemul mixt va fi votat în a doua lectură, indiferent de opinia negativă a Comisiei de la Veneția, nu înainte de a fi modificat în conformitate cu recomandările acesteia.

Pe subiectul modificării sistemului electorat s-au expus și președintele Consiliului European, Donald Tusk, care la o întrevedere cu premierul Pavel Filip, l-a sfătuit ca R. Moldova să țină cont de toate recomandările Comisiei de la Veneția.

Aceeași poziție a fost exprimată și de Johannes Hahn, Comisarul european pentru politica de vecinătate şi negocieri de extindere. Cel din urmă a mai spus că asistența macrofinanciară de 100 de milioane de euro pentru R. Moldova din partea UE depinde de faptul dacă autoritățile moldovene se vor conforma în totalitate avizului Comisiei de la Veneția.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal