Contractele de mii de lei pentru studiile la medicină nu mai sunt o noutate pentru nimeni. Totuși, o parte din bani reprezintă cheltuieli ineficiente, iar această sumă a ajuns anul trecut la 25 milioane de lei, potrivit unui raport al Curții de Conturi. Totodată, mai mulți studenți au abandonat studiile din cauza costurilor ridicate.
Astfel, misiunea de audit a constatat că, în perioada 2009-2013, 510 studenți bugetari nu au finalizat studiile, ca urmare a exmatriculări acestora sau a abandonului din proprie inițiativă, ceea ce constituie, în medie 102 studenți anual sau în proporție de 20% din numărul mediu al studenților înmatriculați.
„Luînd în considerare costurile medii de instruire a unui student în perioada analizată, volumul cheltuielilor ineficiente însumează, estimativ, 25,5 milioane de lei”, se arată în raportul Curții de Conturi.
În ceea ce privește studiile postuniversitare la medicină, misiunea de audit a constatat că au abandonat studiile sau au fost exmatriculați 229 de rezidenți, sau, în medie, 46 de rezidenți/an, ceea ce reprezintă 8% din numărul total al studenților înmatriculați. „Ținând cont de costurile medii pentru instruirea unui student în cadrul studiilor postuniversitare, cheltuielile ineficiente constituie 12,8 milioane de lei”, se mai menționează în raportul Curții de Conturi.
De asemenea, s-a constatat că, în perioada de analiză, s-a atestat o variație semnificativă și a costului mediu pentru pregătirea unui student. Astfel, în cadrul studiilor medicale și farmaceutice medii se constată o majorare a costului mediu pentru instruirea unui elev bugetar, de la 10,8 mii lei - în anul 2009, până la 20,3 mii de lei - în anul 2013.
În cadrul studiilor universitare se constată o creștere de la 23,1 mii lei - în anul 2009, până la 33,8 mii lei - în anul 2013. Totodată, în cadrul studiilor postuniversitare de rezidențiat se atestă o variație nesemnificativă a costului mediu pentru instruirea unui student (33,4 mii lei în anul 2009 și 33,8 mii de lei în anul 2013).
Vezi și aceste știri

Scholz şi Macron, într-o discuție la telefon cu Putin: I-au cerut „negocieri directe serioase” cu Zelenski

În 2020, veniturile din vânzări ale IMM-urile din Moldova au constituit peste 39% din totalul pe economie (GRAFIC)
