Europarlamentarul Mureșan spune ce se va întâmpla dacă R. Moldova (nu) va ține cont de avizul de la Veneția

Europarlamentarul Mureșan spune ce se va întâmpla dacă R. Moldova (nu) va ține cont de avizul de la Veneția

„Credibilitatea Republicii Moldova în lumea serioasă ar fi afectată negativ pe termen lung într-un mod iremediabil, cu consecințe negative pentru oameni”. Este răspunsul europarlamentarului Siegfried Mureșan la întrebarea ce se întâmplă dacă nu se ține cont de avizul Comisiei de la Veneția în relația Republicii Moldova cu Occidentul?

„Fiindcă dacă lumea bună nu mai are încredere în Republica Moldova, atunci investitorii vor ocoli Republica Moldova și vor merge peste granițe, în Ucraina, vor investi acolo, vor crea locuri de muncă. Tot partenerii politici internaționali ai Republicii Moldova vor privi țara, din păcate, cu mai mult scepticism.

Dar aceasta este exact situația în care nu vreau să ajungem și cheia este la Chișinău. Realitatea este că în momentul de față acea sută de milioane de euro pe care Uniunea Europeană o are la dispoziție pentru Republica Moldova, este, în acest moment, foarte departe de Chișinău”, a spus Mureșan într-un interviu pentru Europa Liberă.

Publicitate

„Și este primul răspuns concret la întrebarea ce se întâmplă dacă autoritățile din Republica Moldova „dau foc la casă” și nu țin cont de recomandările partenerilor internaționali ai Comisiei de la Veneția. Păi, în primul rând, este în pericol acest ajutor, această sută de milioane de euro pe care noi o avem și sunt bani de la cetățenii europeni pentru cetățenii Republicii Moldova”, a mai spus Mureșan.

„Dacă Guvernul nu ar fi început această poveste cu legislația electorală, banii astăzi ar fi fost deja la Chișinău”

Autor:

„Vreau să spun foarte clar: dacă această tentativă de modificare intempestivă, neconsensuală, fără sprijinul opoziției a legislației electorale, banii ar fi fost deja la Chișinău. În momentul de față, acești bani sunt foarte departe de Chișinău și planează cu o incertitudine totală privind momentul la care banii pot veni sau privind faptul dacă banii vor veni vreodată sau nu. În momentul de față nu știm, totul depinde de Chișinău”, a adăugat deputatul european din partea Partidului Popular European.

Dar dacă PD face un pas înapoi și renunță la acest proiect de lege, lucrurile se schimbă?

„Dacă PD-ul renunță la acest proiect de lege, atunci se întâmplă următorul lucru: semnele de întrebare privind standardele democratice în Republica Moldova dispar și atunci acest acord va putea fi votat în plenul Parlamentului European și vor rămâne în vigoare condiționalitățile pe care eu le-am introdus legate de îndeplinirea statului de drept, combaterea spălării banilor, combaterea corupției. Și anume, înainte ca fiecare tranșă să fie eliberată, autoritățile trebuie să convingă că au făcut aceste progrese concrete. Și dacă aceste progrese sunt făcute, atunci va veni fiecare tranșă, dacă nu, fiecare tranșă va putea fi întârziată.

Deci, dacă nu trec la modificarea legislației electorale, atunci semnele de întrebare devin standardele democratice într-adevăr credibile și atunci vom crea cadrul pentru campanii să poată veni și banii vor și veni efectiv. Dacă acele progrese pe care ne-am înțeles și le-am stabilit de comun acord în Acordul de Asociere și pe care le-am umplut de condiționalități în acest raport, dacă acele progrese vor fi realizate.

Deci, eu sunt convins că în următorii ani Republica Moldova vor avea câștig de cauză acei oameni de politici corecți, integri, onești, care vor să facă ceva pentru oameni. Dar pentru a avea câștig de cauză trebuie ca și condițiile jocului politic, regulile de joc să fie corecte și anume ca toți oamenii politici să se poată exprima în spațiul publica, ca mesajele acestora să fie transmise mai departe spre cetățean, să avem mai puține campanii negative înspre oameni politici și mai mare discuție pe programe, pe platforme electorale, fiindcă așa merită cetățenii Republicii Moldova. Repet, mi se pare că aceștia nu mai au încredere în oamenii politici ai trecutului, vor ceva nou și le e teamă că ceva nou va reuși într-adevăr să răsară în perioada următoare”.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal