Negocierile oficiale privind retragerea Marii Britanii din UE

La Bruxelles, au avut loc negocierile oficiale privind retragerea Marii Britanii din Uniunea Europeana (Brexit).

Negociatorul şef al Uniunii Europene pentru Brexit, Michel Barnier, și ministrul britanic pentru Brexit, David Davis, au fost de acord că tema prioritară trebuie să fie asigurarea drepturilor cetățenilor UE care locuiesc și muncesc în Marea Britanie și viceversa.

Milioane de cetățeni ai UE care au trăit în Marea Britanie timp de cinci ani vor avea dreptul să rămână definitiv în țară după finalizarea procedurii Brexit, a anunțat joi Theresa May la summitul UE, la Bruxelles, 

„Propunerea Marii Britanii reprezintă o ofertă echitabilă și serioasă”, a declarat May.

„Ea are drept scop să dea cât mai multă siguranță cetățenilor care s-au stabilit în Marea Britanie, unde și-au construit carierele și și-au trăit viețile contribuind atât de mult la societatea noastră”, a mai spus premierul britanic.

Astfel, Londra propune cetățenilor europeni să le fie acordat un „statut definitiv”, care presupune dreptul la o ședere permanentă, îngrijirile medicale, educația, ajutoarele sociale și pensiile, la egal cu cetățenii britanici.

Totodată, Theresa May a declarat că aceste propuneri vor fi adoptate doar dacă aceleași drepturi vor fi acordate cetățenilor britanici în statele membre UE. 

Tentativă de atentat terorist la Bruxelles.

Două explozii au avut loc marți seara, în jurul orei locale 20:45, la Gara Centrală din Bruxelles.

Atacatorul, un marocan de 36 de ani a detonat o parte din explozibilul pe care l-a avut asupra sa și a provocat două explozii de mică amploare.

Autoritățile au evacuat gara, între timp mai multe echipaje au intervenit în zonă.

Teroristul a încercat să arunce în aer o valiza cu cuie și butelii de gaz.

Bărbatul a intrat în clădirea gării la 20:39, mai întâi s-a apropiat de case, iar apoi a coborât la pasageri aflați lângă scări.

El s-a îndepărtat de un grup de aproximativ zece oameni, iar apoi la 20:44 din nou s-a apropiat de ei și cu strigăte a explodat valiza.

Bărbatul a lăsat valiza și s-a îndreptat spre platformă. Valiza a explodat a doua oară, de data aceasta mai puternic, însă pasagerii în acel moment fuseseră la o distanță sigură.

Suspectul a fost împușcat de soldații care patrulau în acel moment stația, iar tentativa sa nu a făcut victime.

Operațiunea a durat în jur de 45 de minute, după care alerta a fost ridicată.

Ulterior, poliția a anunțat că individul era un traficant de droguri și un simpatizant al grupării jihadiste Statul Islamic.

 

Criza politică din Romania

Moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Grindeanu a fost votată miercuri în plenul reunit al Parlamentului cu 241 de voturi pentru şi 10 împotrivă.

Preşedintele român, Klaus Iohannis va convoca consultări cu partidele parlamentare pentru ziua de luni, în vederea formării unui nou guvern.

 

Aeronava cu ministrul rus al Apărării la bord interceptată de avioanele NATO

Avionul cu ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, la bord a fost survolat de avioanele de luptă poloneze F-16.

Două avioane de luptă NATO au încercat sa intercepteze aeronava Tu-154 escortată de două aparate Su-27.

Incidentul s-a produs deasupra apelor internaționale în Marea Baltică.

Acțiunile piloților F-16 corespund standardelor NATO prevăzute în cazul interceptării aeronavelor străine în spațiul aerian internațional și au fost efectuate în scopul de a identifica ținte aeriene, declară Ministerul polonez al Apărării.

Oficialii NATO au dat asigurări ca nu știau cine se afla la bordul avionului în condițiile în care aeronava nu s-a identificat și nu a răspuns controlorilor de trafic aerian.

Messi și Ronaldo continuă să se judece cu serviciile fiscale din Spania

Procuratura spaniolă a acceptat comutarea condamnării internaţionalului argentinian Lionel Messi într-o amendă.

Pe 24 mai Curtea Supremă din Spania a lăsat în vigoare verdictul atacantului clubului de fotbal „Barcelona” dar și tatălui său, condamnați anul trecut la 21 luni de închisoare.

Ei au fost condamnați pentru evaziune în urma căreia fiscul spaniol a fost păgubit ca suma de peste 4 milioane de euro.
Pentru fiecare zi de închisoare, argentinianul va plăti 400 de euro. Astfel, Messi va trebui să achite 252 mii de euro.

Acum câteva zile, atacantul unui alt club spaniol „Real” și echipei naționale portugheze Cristiano Ronaldo, condamnat pentru evaziune fiscală, a declarat că nu are de gând să plătească aproape 15 milioane de euro pentru a evita închisoarea și va continua să se judece cu servicii fiscale Spania.

Agenția fiscală din Spania susține că între 2011 și 2013, Ronaldo a fraudat statul cu o sumă cuprinsă între 8 şi 15 milioane de euro.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!