1. Fără perioadă exactă de admitere
Primul lucru de care trebuie să țină cont persoanele interesate este că nu a fost anunțată o perioadă exactă pentru admiterea în universitățile din România. Fiecare instituție de învățământ urmează să stabilească în mod individual acest lucru.
2. Unde depunem dosarele?
Al doilea aspect, care îi vizează în special pe basarabeni, este că dacă în anii precedenți dosarele erau depuse la oficiile consulare din Chișinău, Bălți și Cahul, acum absolvenții de liceu vor fi nevoiți să meargă direct la instituția selectată și să depună actele. Ar putea exista și posibilitatea depunerii online, dar acest lucru urmează să fie reglementat de fiecare instituție. De aceea, este important să verificați informația pe site-ul universității sau direct la secretariat.
3. Cerere-formular proprie fiecărei universități
Cererea-formular de înscriere este proprie fiecărei universități. Cu alte cuvinte, nu există un formular valabil pentru toate instituțiile de învățământ, fiecare urmând să vină cu propriul formular de cerere.
4. Fără copii legalizate
A fost exclusă solicitarea de legalizare notarială a documentelor. Dacă în anii precedenți absolveții trebuiau să legalizeze la notar toate copiile documentelor solicitate, acum acest lucru nu mai este necesar. La dosar vor fi anexate doar copii simple ale certificatului de naștere, pașaport, diploma de Bacalaureat, foaia matricolă și alte acte adiționale.
5. Componența dosarelor poate fi diferită
Fiecare universitate poate solicita și alte acte, în mod individual. Noua metodologie prevede că, după caz, fiecare instituție de învățământ superior poate include în lista actelor necesare pentru admitere și alte documente, conform propriei metodologii.
6. Dosar fără poză, dar cu adeverință medicală
Din dosarul de admitere a fost exclusă obligativitatea ca acesta să conțină fotografia candidatului. În schimb, rămâne în vigoare prezentarea adeverinței medicale.
7. Aceleași locuri pentru toți
Absolvenții care au susținut examenele de Bacalaureat în România și cei cu BAC în Republica Moldova vor candida pentru aceleași locuri în universități.
8. Cu sau fără examene?
Fiecare instituție decide dacă organizează sau nu examene de admitere. Metodologia stipulează că admiterea se face în baza dosarului, dar lasă la latitudinea universităților să decidă, în funcție de caz, dacă organizează sau nu examene.
9. Ce mai poate conține dosarul?
Doritorii pot anexa la dosar copii ale diplomelor, premiilor obținute la concursurile și olimpiadele naționale și internaționale.
10. Cu bursă sau fără
Statul român pune la dispoziția doritorilor de a-și face studiile superioare în țara vecină două tipuri de locuri: fără taxă, dar cu bursă și fără taxă și fără bursă. Cel mai probabil, fiecare candidat urmează să specifice în cererea sa pentru ce loc optează.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.