Regiunea transnistreană se numără printre trei teatre geopolitice în care am putea urmări posibila agravare a situației de securitate. Despre asta se vorbește în previziunea agenției americane private de informații Stratfor pentru al treilea trimestru 2017, transmite Agora.
Odată cu intensificarea confruntării dintre Rusia și Occident, frontierele europene vor constitui o arenă-cheie de concurență și escaladare potențială.
Trei teatre geopolitice în care am putea urmări creșterea neînțelegerilor și posibila agravare a situației de securitate vor fi: regiunea baltică, estul Ucrainei și Transnistria.
Cu toate că conflictele militare semnificative sunt puțin probabile în aceste zone, acestea vor spori tensiunile și vor favoriza întărirea capacităţilor militare între Rusia și Occident, mai menționează sursa citată.
A treia regiune care ar putea provoca o tensiune potențială se află aproape de Marea Neagră pe teritoriul separatist al Transnistriei. În regiune nu s-au produs victime, după încheierea luptelor în 1992 când Transnistria s-a detașat de Moldova. Cu toate acestea, relațiile dintre guvernul transnistrean și cele două țări de pe ambele părți ale teritoriului, recent, s-au tensionat.
De la sfârșitul lunii mai, Republica Moldova și Ucraina au inițiat instituirea controalelor comune pe segmentul transnistrean al hotarului. Conducerea rebelă a teritoriului a protestat împotriva acestei măsuri (care a slăbit considerabil autonomia Transnistriei prin transferul către Republica Moldova și Ucraina a controlului asupra persoanelor și mărfurilor care trec în și din regiune) și a amenințat că va solicita forțelor ruse de securitate să dea un răspuns. (Regiunea găzduiește 1200 de militari ruși ca forță de menținere a păcii). Moscova nu a comentat oficial amenințarea, dar creșterea numărului de exerciții militare comune dintre forțele rusești și transnistrene din ultimele câteva săptămâni probabil nu este o coincidență.
Dar, ca și în cazul din estul Ucrainei, Moscova probabil nu va întreprinde măsuri militare majore în regiunea separatistă. Rusia nu doar că vrea să evite sancțiunile impuse de occident, dar înțelege că sistemul logistic cu Transnistria aste cu mult mai slab comparativ cu estul Ucrainei.
Cu toate acestea, Moscova ar putea ajuta Transnistria să preseze Ucraina și Republica Moldova prin alte mijloace, cum ar fi efectuarea mai frecventă de exerciții militare, precum și atacuri cibernetice și campanii de dezinformare. Astfel, ca și Ucraina de Est și regiunea Baltică, Transnistria va consolida și va contribui la tensiunile tot mai mari dintre Moscova și Occident.
Vezi și aceste știri

Altercații între doi deținuți din Penitenciarul nr. 17-Rezina. Unul dintre bărbați a ajuns în Secția de terapie intensivă

Performanța demnă de aur a unui pompier din Moldova: Sportivul Mihai Bradu s-a întors câștigător de la turneul internațional de lupte greco-romane de la Roma

Edineț: Un bărbat a rămas blocat sub o placă de beton în timpul unor lucrări de demolare. Intervenția salvatorilor
Advertoriale

Aridon Group – 30 de ani de succes, realizări, clienți fideli și echipă dedicată (VIDEO)

Preotul Petru Ciobanu – printre primii absolvenți ai meseriei de cultivator-procesator de bacifere ai Școlii Profesionale Nisporeni
