
Raport SUA: Moldova a regresat în lupta contra traficului de persoane, pentru prima dată în ultimii 10 ani
Departamentul de Stat al SUA a publicat tradiționalul raport cu privire la traficul de persoane. În raportul din acest an, Moldova este clasată la nivelul Tier 2 Watch List, ceea ce înseamnă că „Guvernul nu îndeplinește întru totul condițiile Actului de Protecție a Victimelor Traficului. Cu toate că face eforturi semnificative în această direcție, țara nu poate oferi dovezi ale eforturilor sale, sau numărul de victime ale traficului sunt în creștere”. Ultima dată, R. Moldova s-a aflat la această treaptă în 2007, ridicând standardele în 2008 și rămânând la același nivel până anul acesta.
・
„Guvernul R. Moldova nu întrunește întru totul minimumul necesar al standardelor pentru eliminarea traficului de persoane. Guvernul a condamnat mai mulți traficanți, însă nu a demonstrat progres față de raportul precedent. Corupția care se extinde pretutindeni, mai ales în sectorul de justiție, împiedică urmărirea penală și influențează rezultatele anchetelor, inclusiv în cazurile unor oficiali. Deși numărul condamnărilor a crescut, victimele au continuat să sufere din cauza intimidării traficanților. De aceea, Moldova a coborât o treaptă în raport”, scrie în documentul Departamentului de Stat al SUA.
Americanii aduc în raport și o serie de exemple:
„Curțile s-au răzgândit adesea la recurs, uneori fără explicații, din motive neîntemeiate. Cazurile penale împotriva funcționarilor publici acuzați de complicitate rareori au dus la condamnare, în mare parte din cauza corupției și deficiențelor sistemului judiciar. Câțiva oficiali guvernamentali au fost cercetați în 2016 pentru complicitate la trafic. Doi ofițeri de poliție au fost acuzați de trafic sexual. Un primar al comunei a fost acuzat de trafic de muncă. Câțiva diplomați moldoveni și un consul au fost acuzați de estorcare sau acceptare de mită pentru a facilita migrația ilegală. Cu toate acestea, nici una dintre investigațiile penale cu implicarea funcționarilor publici inițiati în 2014, 2015 sau 2016 nu au fost finalizate”, scrie în documentul Departamentului de Stat al SUA.
SUA recomandă Moldovei să „investigheze, să urmărească penal și să condamne activ traficanții, inclusiv oficiali de stat complici la aceste acțiuni, impunând dentințe dure”.
REACȚIA MINISTERULUI DE EXTERNE
MAEIE s-a autosesizat după publicarea raportului. „Fiind conştiente de această stare de lucruri şi fără a aştepta publicarea raportului, autorităţile au elaborat un set de propuneri, în strânsă colaborare cu Ambasada SUA la Chişinău, pentru a redresa situaţia în acest domeniu. Proiectul documentului a fost deja transmis spre consultare comunităţii anti-trafic, inclusiv societăţii civile. Pentru implementarea acestui document a fost propus un calendar ambiţios, în dorinţa de a întreprinde acţiuni prompte şi cuprinzătoare de către instituţiile de resort implicate”, scrie pe site-ul de Externe.
Autoritățile promit întărirea capacității de investigare, urmărire penală şi condamnare a traficanţilor pe măsura faptelor lor grave, combaterea corupţiei în sistemul judecătoresc, protejarea anchetatorilor şi procurorilor de influenţă externă şi corupţie internă, asigurarea protecţiei victimelor în timpul proceselor de judecată, în special în timpul urmăririlor penale, ş.a.