Pensionarul Mihail Dogotar, care a fost internat forțat la o instituție psihiatrică după ce a lovit-o, în 2014, pe ministrul Muncii de atunci, Valetina Buliga, va ajunge la CEDO.
Incidentul a avut loc în mai 2014. Valentina Buliga, pe atunci ministra Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, a mers la Glodeni, la o întâlnire cu localnicii. Mihail Dogotari, care de mai mult timp încerca să afle de la angajaţii Casei Naţionale de Asigurări Sociale de ce i-au calculat o pensie mai mică decât i s-ar cuveni, a profitat de prezenţa ministrei şi a abordat-o la sfârşitul şedinţei. Pensionarul susţine că a încercat să-i explice că subalternii ei au greşit atunci când i-au stabilit mărimea pensiei. „Am muncit o viaţă şi am avut salariu bun. Au urmat replicile ei: „Da ce, nu-ţi ajung 1.170 de lei? Matale te mai pricepi la coeficient, inflaţie?” Dacă m-ar fi tratat cu respect, nu am fi ajuns la acea situaţie. Dar ea m-a provocat”, povestea pensionarul pentru Ziarul de Gardă atunci.
În mai 2014, Procuratura Glodeni a numit prin ordonanță expertiza medico-legală psihiatrică ambulatorie în privința reclamantului. Potrivit reclamantului, două persoane îmbrăcate în civil care s-au prezentat drept poliţişti au venit la el acasă şi l-au rugat să meargă cu ei în oraşul Bălţi pentru desfăşurarea acţiunilor procesual-penale. Ulterior, reclamantul a observat că automobilul în care era, de fapt se deplasa spre clădirea Spitalului de Psihiatrie din m. Bălți. Reclamantul s-a împotrivit să intre în clădirea spitalului, aşa că a fost încătuşat.
Avocatul pensionarului a acționat contra lui
Mihail Dogotar spune că la momentul efecturării expertizei era agitat pentru că a fost mințit, iar investigația era făcută contrat voinței sale. Ca rezultat, comisia a stabilit că suspectează demenţă sau amnezie. Doctorii au recomandat investigații suplimentare şi efectuarea unei expertize psihiatrice în condiţii de staţionar.
Prin demersul Procurorului din iunie 2014 s-a solicitat judecătoriei Glodeni a dispune expertiza medico-legală, psihiatrico-psihologică staționară suplimentară în privința reclamantului. Procurorul nu a invocat motive speciale care ar explica necesitatea numirii expertizei psihiatrice. În ordonanță era menționat printre altele în calitate de justificare a expertizei psihiatrice ”cunoașterea cu certitudine de către reclamant a faptului că victima deținea funcția de Ministru al Muncii, Protecției Sociale și Familiei a Republicii Moldova”.
Judecătoria Glodeni a examinat demersul procurorului în lipsa reclamantului iar avocatul desemnat ca să acorde asistență juridică garantată de stat a considerat necesar de a susține în instanța de judecată demersul procurorului, contrar intereselor clientului și fără a consulta poziția acestuia. Instanța a admis demersul procurorului și a dispus expertiza medico-legală, psihiatrico-psihologică staționară suplimentară în privința reclamantului în cadrul Spitalului Clinic de Psihiatrie din or. Codru, m. Chișinău.
Judecat pentru huliganism
În septembrie 2014 de reclamant s-au apropriat trei polițiști care i-au spus că „trebuie să-l aresteze” din motiv că există o decizie judecătorească care trebuie executată. Polițiștii l-au reținut forțat pe reclamant și l-au transportat la Spitalul Clinic de Psihiatrie or. Codru, mun. Chișinău - unde a fost internat forțat. În timpul aflării în Spitalul Clinic de Psihiatrie, reclamantul a fost supus examenelor medicale contrar voinței sale, prelevării de sânge și altor analize, diverselor proceduri medicale și muncii forțate. La fel, reclamantul a fost închis într-o secție cu alți pacienți care sufereau de boli mintale grave.
În decembrie 2016, judecătoria Glodeni i-a aplicat, lui Mihail Dogotar o amendă de 200 unități convenționale, în baza art. 287 alin. 1 (huliganism), dosar pornit în mai 2014. Hotărârea nu este definitivă și irevocabilă, aceasta a fost atacată cu apel.
Curtea Europeană a Drepturilor Omului va emite o hotărâre pe acest caz după expedierea de către părți a observațiilor cu privire la admisibilitate și fondul cauzei.
Vezi și aceste știri

Peste 54 de milioane de lei ar putea fi acordați de Guvern refugiaților care cer protecție internațională

Franța va împrumuta de urgență 15 milioane de euro R. Moldova. Din ce motive a fost contractat creditul
