UPDATE În ședința Parlamentului de astăzi, 2 noiembrie 2017, proiectul de lege a fost votat în prima lectură.

Potrivit Ministerului Finanțelor, din 1 iulie 2018, statul va anula facilitățile fiscale și vamale pentru magazinele ce activează în regim duty-free aflate pe teritoriul țării sau la intrarea în țară (Aeroport, Leușeni, Criva, Chișinău). Aceste magazine vor avea posibilitatea să activeze în regim general cu achitarea tuturor drepturilor de import.

În data aderării Moldovei la UE, ar putea fi anulate facilitățile fiscale și vamale pentru magazinele ce activează în regim duty-free către ieșirea din țară, precum și cele aflate în regiunea transnistreană pentru care nu este implementat un mecanism care să asigure că marfa este comercializată persoanelor care ies din țară.

„Termenii specificați mai sus reprezintă o perioadă de tranziție necesară pentru ca agenții economici să se conformeze noilor prevederi, precum și stabilirii unui mecanism prin care să fie asigurat că bunurile sunt procurate doar de către persoanele care ies din țară. Totodată, termenul de tranziție are drept scop evitarea unor potențiale riscuri privind atragerea Republicii Moldova în anumite procese judiciare privind reparația prejudiciului cauzat”, argumentează autorii. 

Potrivit autorităților, decizia este condiționată de recomandările primite de la EUBAM, UE și Banca Mondială. 

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!