Decretul privind migrația al președintelui american Donald Trump, care restrânge temporar intrarea în Statele Unite a cetățenilor din șase țări musulmane și a refugiaților, a intrat oficial în vigoare pe 30 iunie 2017, scrie agerpres.ro.
După cinci luni de litigii în diverse instanțe, punerea în aplicare a acestei măsuri a fost autorizată în final în această săptămână de către Curtea Supremă a SUA, dar domeniul său a fost limitat.
Președintele american Donald Trump a salutat luni decizia Curții Supreme prin care este pus parțial în aplicare controversatul său decret anti-imigrație, spunând că este o „victorie” pentru securitatea națională a SUA.
„În calitate de președinte, nu pot lăsa să intre în țara noastră oameni care ne vor răul”, a precizat Trump într-un comunicat.
Decizia adoptată în unanimitate de Curtea Supremă este o victorie netă pentru securitatea noastră națională", a adăugat el.
Curtea Supremă a Statelor Unite a decis luni punerea parțială în aplicare a decretului anti-imigrație al președintelui Donald Trump, în așteptarea examinării lui la toamnă.
Decretul care interzice intrarea în SUA a cetățenilor din șase țări majoritar musulmane — Iran, Libia, Somalia, Sudan, Siria și Yemen — se aplică de acum oricărei persoane care „nu a stabilit o relație de bună credință cu o persoană sau o entitate din SUA”.
Practic, niciun cetățean din cele șase țări care nu este cunoscut autorităților americane nu va primi acces pe teritoriul SUA, conform deciziei celor nouă judecători ai Curții Supreme.
„Acceptăm parțial recursurile (privind decretul) și acceptăm să suspendăm parțial (deciziile care au blocat aplicarea sa)”, au rezumat judecătorii decizia lor extrem de așteptată.
Hotărârea a fost anunțată în ultima zi a sesiunii anuale a Curții Supreme, instituție care în SUA are ultimul cuvânt în legătură cu toate subiectele care necesită o interpretare a Constituției.
Această decizie de luni a Înaltei Curți este o victorie relativă, însă cu toate acestea notabilă, pentru Donald Trump, al cărui celebru decret a fost suspendat de mai mulți judecători, în primă instanță și în apel.
Nu doar că magistrații Curții Supreme acceptă ca decretul să fie pus în aplicare parțial, dar îi oferă președintelui american o șansă de a obține o victorie judiciară finală care ar anula toate înfrângerile suferite în justiție până acum în acest dosar.
Vezi și aceste știri

Frontiera cu România rămâne cea mai „activă”: 30.004 traversări, înregistrate în ultimele 24 de ore

Șefa statului susține că în următoarele luni ar urma să scadă prețurile produselor alimentare

„Fără 200 de lei, copilul nu este acceptat la grădiniță”. Fondurile din școli și instituțiile preșcolare - fenomen din '90, prin care se adună milioane în 2022
Advertoriale

Preotul Petru Ciobanu – printre primii absolvenți ai meseriei de cultivator-procesator de bacifere ai Școlii Profesionale Nisporeni

Localitățile Bulboaca și Speia vor avea până la sfârșitul anului propria strategie de dezvoltare a turismului și un plan de acțiuni pentru un termen de până la 10 ani
