VIDEO. „Pasărea pre limba ei piere”: Declarațiile lui Dodon, folosite ca probă de avocatul lui Băsescu în dosarul cetățeniei

VIDEO. „Pasărea pre limba ei piere”: Declarațiile lui Dodon, folosite ca probă de avocatul lui Băsescu în dosarul cetățeniei

Avocatul fostului președinte al României Traian Băsescu a venit astăzi în instanța de judecată cu noi materiale care a solicitat să fie anexate la dosarul cetățeniei. Acestea sunt de fapt declarații făcute de însuși președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, prin care, în opinia avocatului, șeful statului ar recunoaște că retragerea cetățeniei lui Traian Băsescu a fost făcută din motive politice, fapt interzis de legislație.  De cealaltă parte, consilierul pe probleme juridice a președintelui spune că declarațiile au fost scoase din context. 

„Această probă, deși este contestată de partea adversă, demonstrează clar că președintele recunoaște că retragerea cetățeniei a fost făcută pentru a bloca accesul dlui Băsescu în viața politică a Republicii Moldova. Un alt aspect este că președintele s-a arătat foarte sigur de decizia judecătorilor, pentru că, spune el, judecătorii știu foarte bine cine îi numește și cine îi destituie. Am solicitat ca această declarație să fie luată în considerație de instanță ca probă că cetățenia dlui Băsescu a fost retrasă pe criterii politice. Or retragerea cetățeniei pe motive politice este ilegală”, a declarat avocatul Andrei Bivol.

Iată declarațiile lui Dodon

Publicitate

La 27 iunie, în cadrul unui club de presă organizat la Holercani pentru jurnaliști de pe ambele maluri ale Nistrului, președintele Igor Dodon a declarat că a blocat accesul lui Traian Băsescu în politica din Republica Moldova și că dacă nu i-ar fi retras cetățenia, astăzi fostul președinte al României ar fi fost lider de partid, nu doar președinte de onoare.

„Noi l-am blocat. Eu l-am blocat. Dacă nu-i retrăgeam atunci cetățenia, el era deja lider de partid și e clar cu ce politică vine. Este cel mai periculos lucru pentru Republica Moldova. El nu a intrat cu triuf în viața politică. A încercat să intre prin ferestruică, dar noi am închis-o”, a declarat Dodon.

Șeful statului a mai dat de înțeles că magistrații conștientizează dependența acestora de Președinție și de aceea se arată liniștit atunci când vine vorba de decizia pe care ar urma să o pronunțe pe marginea acestui dosar.

„Ce va fi mai departe mai vedem. Noi deocamdată deținem controlul în instanță. Toți judecătorii înțeleg că desemnarea fiecăruia e în responsabilitatea președintelui. Nu spun că punem presiuni pe judecători, dar ei sunt conștienți de asta”, a mai punctat președintele.

https://agora.md/videoframe/4866/620

Referindu-se la materialele prezentate de partea apărării, consilierul juridic al președintelui a declarat că declarațiile au fost scoase din context, iar șeful statului a spus de fapt altceva.

„Domnul președinte a spus că nu pune presiune pe judecători”, a declarat Maxim Lebedinschi.

Ședința de astăzi a fost ultima la care părțile au putut depune probe sau materiale noi la dosar și cereri.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal