
Mai multe ONG-uri susțin că inițiativa de modificare a sistemului electoral nu poate fi îmbunătățită, ci trebuie retrasă
Mai multe organizații ale societății civile își exprimă nedumerirea în legătură cu continuitatea „dezbaterilor” pe marginea inițiativei de schimbare a modului de alegere a Parlamentului, în pofida opiniei explicite a Comisiei de la Veneția că schimbarea sistemului electoral nu este recomandată.
・
Reprezentând un grup de organizații ale societății civile care au criticat în repetate rânduri tentativa neinspirată de schimbare a modului de alegere a Parlamentului, considerăm necesar să clarificăm anumite aspecte în ceea ce privește continuarea „dezbaterilor” pe marginea acestei inițiative. Prin această declarație, ne adresăm cetățenilor, Parlamentului și partenerilor de dezvoltare ai Republicii Moldova.
Prin luările de poziție publice, expertize și participări la evenimente și în presă am adus numeroase argumente care, în contextul actual al Republicii Moldova, dovedesc inadmisibilitatea modificării sistemului electoral în unul uninominal sau mixt, mai ales în forma propusă de către promotorii acestei schimbări. Am fost nevoiți să recurgem la acțiuni de protest pentru a ne face auziți. Am recurs la proteste din cauza ne-dorinței guvernării să poarte un dialog real și să răspundă la întrebările experților și acuzațiile de manipulare a sistemului electoral în interesul unor partide și a „sacilor cu bani”.
Opiniile și îngrijorările noastre au fost împărtășite și de către experții Comisiei de la Veneția. Ultimii au constatat că nu exista una din condițiile indispensabile pentru modificarea sistemului electoral - consensul politic, recomandând să nu fie schimbat sistemul electoral. De asemenea, Comisia de la Veneția a notat că inițiativa de introducere a sistemului mixt trezește îngrijorări considerabile, inclusiv riscul influențării deputaților din circumscripții de interese de afaceri, competenta CEC de a crea circumscripțiile uninominale o expun unui risc de influență politică, nu există criterii clare cu privire la crearea circumscripțiilor pentru regiunea transnistreana si votul peste hotare, iar măsura propusa nu poate îmbunătăți reprezentarea în parlament a femeilor si minorităților naționale. Aceste riscuri nu pot fi înlăturate decât prin renunțarea la inițiativa de alegere a deputaților în circumscripții. Poziția Comisiei de la Veneția este îmbrățișată și de organizațiile internaționale și partenerii externi. Mai mult ca atât, păstrarea actualului sistem electoral este destul de tranșant indicată ca o precondiție obligatorie continuării finanțării europene.
Având în vedere că nu sunt întrunite condițiile impuse de Comisia de la Veneția, cel mai respectat for internațional în domeniu, pentru modificarea sistemului electoral, orice discuții pentru „îmbunătățirea” inițiativei de introducere a sistemului uninominal sau mixt sunt lipsite de logică. Având în vedere că orice discuții pentru „îmbunătățirea” inițiativei de introducere a sistemului uninominal sau mixt sunt lipsite de logică, noi nu vom participa la astfel de discuții, deoarece ele sunt lipsite de sens. Așa cum am mai declarat de multe ori, solicităm autorilor să retragă proiectul de lege privind modificarea sistemului electoral și să revină de urgență la implementarea cerințelor Curții Constituționale în vederea eliminării lacunelor din legislația electorală actuală, se menționează în declarația mai multor ONG-uri.
Organizațiile semnatare își exprimă deschiderea pentru a participa la procesul de îmbunătățire a sistemului electoral actual, în vederea conformării cu adresele Curții Constituționale și recomandările din ultimul aviz al Comisiei de la Veneția, în special în ceea ce privește finanțarea partidelor politice, examinarea contestațiilor electorale, reflectarea campaniei în media, implicarea bisericii în alegeri și votul diasporei.
Organizațiile semnatare: 1. Centrul de Resurse Juridice din Moldova2. Fundația Est-Europeană 3. Centrul de Politici și Reforme 4. A.O. Comunitatea „WatchDog.MD” 5. Transparency International-Moldova 6. Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare 7. Asociația pentru Democrație Participativă8. Institutul de Politici Publice