Trei cluburi din Portugalia au câștigat un miliard de dolari din vânzarea jucătorilor săi

Trei cluburi din Portugalia au câștigat un miliard de dolari din vânzarea jucătorilor săi

Terenurile echipelor de fotbal Benfica sau ale Sporting Lisabona reprezintă adevărate fabrici de fotbaliști de unde ies unii dintre cei mai influenți jucători din fotbalul european. Piața jucătorilor de fotbal este estimată la 5 miliarde de dolari, scrie businessmagazin.ro.

Imediat cum începe perioada de transferuri, cluburile engleze din Premier League, cea mai bogată ligă din Europa, caută să achiziționeze fotbaliști portughezi. Patru jucători au schimbat cluburile, cu o valoare de transferuri de 160 milioane de euro, printre care și transferul lui Ederson de la Benfinca la Manchester City. Ederson, în vârstă de 23 de ani, a devenit cel mai scump portar din Premier League.

Echipele portugheze produc sportivi de mare clasă ce sunt vânduți foarte scump, pentru un profit mare, către cluburile bogate din Europa. Acest transferuri fac posibil ca echipele de fotbal să continue tradiția de jucători buni.

Publicitate

Benfica cu Sporting Lisabona si cu FC Porto au vândut jucători de aproape 1 miliard de dolari în ultimii 6 ani.

...

De asemenea, Portugalia este responsabilă pentru cel mai bun jucător din lume, Cristiano Ronaldo, pentru unul dintre cei mai apreciați antrenori din lume, Jose Murinho, dar și pentru unul dintre cei mai cunoscuți impresari, Jorge Mendes, care a realizat transferuri de milioane de euro.

Cluburile recrutează din academii, școli sau prin intermediul scouterilor care găsesc puști talentați ce joacă în curție școlilor. Este o loterie, foarte mulți dintre tinerele talente nu reușesc să ajungă pe marea scenă a fotbalului, dar atunci reușesc, jucătorii de fotbal se transformă dintr-o investiție de zeci de mii de euro în milioane de euro pentru clubul de fotbal.

Academia lui Sporting Lisabona a produs 54 dintre jucători ce activează la cel mai înalt nivel, iar în echipa Portugaliei din 2016, care a câștigat Europeanul, 10 din cei 24 de jucători au trecut prin academia Sporting, inclusiv Ronaldo.

Între 2010 și 2016, Benfica și Porto se află în top 5 al echipelor care au cei mai mulți bani din vânzarea de jucători. Liverpool este echipa care a câștigat cei mai mulți bani din jucători, nu mai puțin de 442 milioane de dolari, urmată de Valencia și Juventus cu 432 milioane de dolari, respectiv 415 milioane de dolari. Benfica a câștigat în 6 ani 414 milioane de dolari, iar Porto 382 milioane de dolari.

Totuși, cluburile nu încasează aceste sume. Benfica a obținut doar jumătate din suma de transfer al lui Ederson, restul s-a împărțit între fostul club al jucătorului și impresarul acestuia. De fapt, Benfica a plătit 30 de milioane de euro în 2016 doar impresarilor.Sporting cheltuiește 9 milioane de euro pe an doar pentru academia de fotbal.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal