Reforma Guvernului, aprobată vineri în prima lectură de către deputați, este argumentată, iar eficientizarea activității Executivului are nevoie de soluții radicale. Este opinia analistului politic și expertului în administrație publică Igor Munteanu, exprimată în cadrul emisiunii "În Profunzime" de la Pro TV.
Analistul a mai precizat că Guvernul avea nevoie de transformări profunde, reforma fiind consultată cu experți europeni. "Sunt foarte multe argumente pozitive pentru ca acest Guvern să arate altfel. Avem nevoie de un serviciu public solid, care să aibă competențe strict clarificate în legislație, să fie oferite salarii mai mari și să existe un sistem meritocratic de selectare a funcționarilor publici”, a spus Munteanu. El a mai accentuat că soluțiile radicale de optimizare a activității guvernamentale nu puteau fi evitate. „Toți înțeleg că acest Guvern este prost finanțat, funcționarii sunt prost plătiți, politizarea excesivă a funcțiilor conduce la faptul că oamenii pur și simplu pleacă din structurile guvernamentale. Este nevoie de niște soluții radicale și acestea oarecum sunt acceptate de Guvern pentru a optimiza structurile”, a declarat Igor Munteanu.
De asemenea, el a amintit că reforma Guvernului a fost consultată de experții europeni ai agenției "SIGMA". Parlamentul a aprobat vineri noua lege cu privire la Guvern. Proiectul prevede consolidarea responsabilităților autorităților administrației publice prin îmbunătățirea gestionării acestora și asigurarea prestării serviciilor publice de calitate. Mai mult, este asigurată o delimitare clară a funcțiilor politice de cele administrative. Urmează să fie exclusă funcția de viceministru, iar atribuțiile administrative privind activitatea ministerelor vor fi asigurate de Secretarii de Stat, care vor asigura și interimatul funcției de ministru, la necesitate. În același timp, documentul asigură o expunere clară a funcțiilor, împuternicirilor și domeniile de activitate ale Guvernului. După votarea legii în lectură finală va avea loc și restructurarea propriu-zisă a Guvernului. Conducerea Partidului Democrat a anunțat anterior că va avea loc o reducere considerabilă de ministere - de la 16 la 9, dar și a agențiilor guvernamentale, va fi redus și numărul angajaților din Guvern ceea ce va genera economii la buget ce va permite majorarea salariilor funcționarilor, sporind astfel eficiența lor și reducând birocrația.