„Este evident că Guvernul are alte griji. Am văzut activităţi de consolidare a puterii politice, iar pentru aceasta este nevoit să îndeplinească anumite sarcini. Eu înţeleg, dar ar fi mai bine ca Guvernul să continue cu reformele, iar rezultatul în acest caz va ajuta mai mult în acest sens, decât schimbarea, spre exemplu, a sistemului electoral”, a declarat şefului diplomaţiei americane la Chişinău.

„Dezamăgirea populației a început după plecarea lui Vladimir Voronin de la guvernare. Din 2009, oamenii au avut speranţe mari. Dar nu mai poate fi  vorba de răbdare. Oamenii au aşteptat opt ani ca să se îmbunătăţească ceva, şi, fiind dezamăgiţi, ei pleacă din ţară”, a mai punctat Pettit. 

Referindu-se la sistemul electoral, James Pettit a declarat că este o încercare a guvernării de la Chişinău de a-şi consolida puterea politică. „Acesta sistem de vot există în mai multe ţări. Dar decizia Comisiei de la Veneţia a fost bazată pe situaţia actuală din Republica Moldova, s-a văzut tendinţa guvernării de a consolida puterea politică şi de a întări puterea deja consolidată. Este evidentă voinţa politică a Partidului Democrat de a-şi întări puterea şi influenţa politică. Eu cred că noul sistem electoral va fi totuşi votat, în pofida unor sugestii ale celor de la OSCE sau experţilor Comisiei de la Veneţia. Dacă va fi aşa, cel puţin să se ţină cont de celelalte sugestii ale Comisiei de la Veneţia, care pot îmbunătăţi esenţiala cadrul legislativ”, a declarat diplomatul american. 

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!