Unii deputați, care acum sunt împotriva schimbării sistemului electoral, au avut cu totul altă opinie în 2013, atunci când Parlamentul a aprobat votul mixt. Este vorba inclusiv de liberal-democratul Tudor Deliu. Astfel, potrivit declarațiilor lui Deliu, făcute în ședința Parlamentului din 18 aprilie 2013, votul mixt era una din promisiunile PLDM, iar proiectul a fost consultat cu cetățenii și spocietatea civilă.
„Deci, Partidul Liberal Democrat din Moldova va susține acest proiect de lege, dat fiind faptul că sistemul mixt a fost un obiectiv al Partidului Liberal Democrat, care a fost discutat cu alegătorii atât în primăvara și în vara anului 2009, cât și în toamna anului 2010 și a avut o susținere a alegătorului”, susținea Tudor Deliu.
Inițiativa a fost susținută atunci și de actualul șef al statului, Igor Dodon. „Sistemul actual electoral favorizează partidele care au un lider puternic și nu contează cine o să fie mai departe pe listă. Foarte des se întâmplă așa că partidul votează sau este votat de alegători datorită doar primei persoane și mai departe trec 20 - 30 de persoane care nu sunt cunoscute”, declara Igor Dodon de la tribuna centrală a Parlamentului.
El a amintit că PSRM a pledat pentru modificarea sistemului electoral încă din 2011: „Mă adresez celor care sunt categoric împotriva acestui mecanism, stimați prieteni, vorbiți cu oamenii în teritoriu. Ieri eu am fost în satul Podgoreni din raionul Orhei. Oamenii mi-au spus: domnule Dodon, nici nu știu cine-i deputatul, de la PLDM sau de la comuniști, responsabil de raion. Dați-ne, vă rog, posibilitate noi să alegem direct. Direct să alegem deputatul și să știm de la cine să cerem.”
Amintim că, acum patru ani, Parlamentul a votat modificarea sistemului electoral, fiind aprobat aproximativ același proiect ca și cel propus acum. Și Viorel Cibotaru, actualul lider al PLDM, se pronunța atunci pentru introducerea votului mixt, considerând că astfel vor putea accede în Legislativ personalități notorii, din afara influențelor de partid. „Principalul avantaj pe care-l văd constă într-o deschidere mai mare de intrare în Parlament a unor personalităţi, în afara sferei de influenţă a partidelor, într-o formulă mai bine organizată. Această lege poate fi privită şi ca un experiment de a da sistemului nostru electoral o latură umană mai pronunţată, în care electoratul să se implice mai mult în alegerea deputaţilor”, declara Viorel Cibotaru pentru „Adevărul”, în 2013.