Sturza, despre lobby-ul contra Plahotniuc și sistemul electoral: „Să nu fim naivi”

Sturza, despre lobby-ul contra Plahotniuc și sistemul electoral: „Să nu fim naivi”

Fostul prim-ministru Ion Sturza, susține că partenerii europeni ar fi gata să acorde finanțare R. Moldova, chiar dacă se va produce schimbarea sistemului electoral. „Să nu fim naivi! Deși toți au spus-o fără echivoc: schimbarea sistemului electoral, nu este oportună, se pare că așa numiții parteneri sunt gata, cu umilință, să înghită gălușca otrăvită”, menționează Sturza. 

„Problema fundamentală, rămâne poziția fermă antirusească a funcționarilor Departamentului de Stat, Comisiei Europene și a unei părți considerabile a Parlamentului European. Ei nu văd Moldova, ei văd Rusia, anume, funcționarii de rang înalt din cadrul Comisiei Europene (majoritatea proveniți din țările de Est) insistă ca asistența financiară să fie acordată fără precondiții”, afirmă fostul premier Ion Sturza.

„Am fost mirat cum un șef de department important de la Comisie mustra unele țări membre importante, inclusiv Germania, țări care timid incercau să spună „ok, Rusia, dar despre ce reforme interne vorbim, lupta cu oligarhia, corupția, respectarea recomandărilor Comisiei de la Veneția?” Un rol important în acest lobby pro-Plahotniuc, căci nu putem vorbi de pro- Moldova, îl joacă pe față și parlamentarii români din câmpul tactic al Parlamentului European. Lucru care trezește multe intrebări și suspiciuni”, notează Ion Sturza.

Publicitate

De asemenea, fostul prim-ministru afirmă că R. Moldova nu poate miza pe o poziție fermă din partea SUA.

„Haosul din Departamentul de Stat și Administrația americană nu contribuie la consolidarea unei poziții clare. Plahotniuc, care trebuie să recunoaștem nu acceptă presiunea, opoziția sau opiniile în contradictoriu, va merge, cum spun rușii "во-банк" (la cacealma). El știe foarte bine că poate să mai întindă coarda, ca de dragul jocului geopolitic, occidentul nu se va opune vehement și lucrurile pot să continue “business as usual”. În plus, sperietoarea cu Dodon funcționează perfect, el jucând tot mai mult un rol de „idiot util” pentru Plahotniuc. Opoziția pare a fi tratată cu multe rezerve, lucru care nu trebuie să ne mire, pare fragilă și inconsecventă. O revenire pe Bîc nu ar strica nimănui”, susține Sturza.

Totodată, Sturza menționează că un lider de opinie de nivel mondial i-a descris Moldova ca pe un „cvasistat mafiotic în care se menține aparent o fațadă a democrației, dar în care oligarhii conducători folosesc controlul mijloacelor de informare, sistemul judecătoresc, și alte instrumente de influență pentru a-și consolida puterea. Puține aspecte mai pot fi adăugate la această înșiruire”, spune fostul premier.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal