Reprezentanții Partidului Democrat recurg la diverse moduri și căi pentru a-și promova proiectul de lege privind modificarea sistemului electoral. Una dintre modalitățile folosite în ultima perioadă este readucerea în atenția publică a unor declarații de susținere făcute în trecut de către unii deputați care se află actualmente în opoziție, dar și de anumiți demnitari europeni.
Potrivit democraților, deputatul PLDM Tudor Deliu a declarat în cadrul ședinței Parlamentului din 18 aprilie 2013 că liberal-democrații vor vota pentru proiectul propus de PDM: „Deci, Partidul Liberal Democrat din Moldova va susține acest proiect de lege, dat fiind faptul că sistemul mixt a fost un obiectiv al Partidului Liberal Democrat, care a fost discutat cu alegătorii atât în primăvara și în vara anului 2009, cât și în toamna anului 2010 și a avut o susținere a alegătorului”.
AGORA a ridicat înregistrarea ședinței plenare a Parlamentului din 18 aprilie 2013 și, într-adevăr, Tudor Deliu a făcut această declarație, la care a adăugat faptul că va veni cu mai multe amendamente la proiectul de lege.
Situația este confuză în cazul unei alte declarații la care fac referință democrații. Potrivit PDM, Secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland, saluta, în 2013, adoptarea sistemului electoral mixt în Republica Moldova.
Deși democrații fac referință la o sursă media concretă, nu am găsit vreo mențiune despre această declarație pe acel site și nici în presă.
Unica referință la o declarație făcută de Jagland, care are legătură cu subiectul sistemului electoral din Republica Moldova, apare pe unimedia.md, unde acesta este citat declarând că legile cu privire la legislația electorală „au fost modificate, în mod repetat, fără consultări adecvate”. „Aceste modificări și modul în care au fost adoptate riscă să submineze independența și echilibrul acestor instituții”, a spus atunci oficialul european.
Această declarație însă, făcută la subiectul legislației electorale, nu seamănă deloc cu declarația lui Jagland la care face referință PDM și prin care acesta ar susține sistemul electoral mixt în Republica Moldova.
Recomandările și obiecțiile Comisiei de la Veneția din 2013 și 2017 sunt asemănătoare
Opinia Comisiei la proiectul propus de PDM în 2017 este foarte asemănătoare cu opinia instituției la proiectul democraților din 2013, cu deosebirea că experții Comisiei au stabilit atunci că sistemul electoral nu ar trebui schimbat într-un an electoral, precum a fost 2013.
Comisia spunea atunci că inițiativa nu a fost discutată cu toate părțile interesate din Republica Moldova și că votul în circumscripții uninominale favorizează influențarea candidaților de către interesele de afaceri. La fel ca în 2017, în 2013 Comisia de la Veneția atrăgea atenția la problema reprezentării Transnistriei și a cetățenilor moldoveni din diasporă, criticând criteriile legale din proiectul de lege.
Vezi aici lista recomandărilor Comisiei la proiectul propus de democrați în 2017, iar aici opinia sumară a instituției.
Declarațiile recente ale oficialilor europeni, trecute sub tăcere
O altă declarație, la care PDM nu face referință, arată că proiectul democraților din 2017 a primit aceleași obiecții cu care a fost întâmpinat proiectul din 2013.
Într-un interviu pentru frontnews.eu, președintele Comisiei de la Veneția, Gianni Buquicchio, a făcut o comparație dintre recomandările Comisiei de la Veneția privind proiectele sistemului electoral mixt din 2013 și, respectiv, 2017. Potrivit oficialului, Comisia a avut aceleași obiecții atât în 2013, cât și în 2017.
„Autoritățile Republicii Moldova au mai încercat schimbarea sistemului electoral în 2013 - de la sistemul proporțional la sistemul mixt - și am recomandat păstrarea sistemului electoral, lucru pe care autoritățile l-au făcut. Acum ei din nou vor să treacă la sistemul mixt, dar noi avem exact aceleași obiecții ca și atunci”, a declarat Buquicchio la 22 iunie 2017.
La declarația președintelui Comisiei de la Veneția se mai adaugă și alte declarații ale oficialilor europeni, care au chemat guvernarea de la Chișinău să țină cont de toate recomandările Comisiei de la Veneția legate de sistemul electoral. Printre aceștia se numără președintele Consiliului European, Donald Tusk și Comisarul european pentru politica de vecinătate şi negocieri de extindere, Johannes Hahn.
Ce a fost în 2013
Amintim că la 19 aprilie 2013 deputații PLDM și PDM au votat proiectul de lege privind introducerea sistemului electoral mixt. Acesta a fost anulat la scurt timp, pe 3 mai, prin votul deputaților PLDM și PCRM. La propunerea deputaților comuniști, cele două fracțiuni au votat și creșterea pargului electoral la 6% pentru partidele politice.
Vezi și aceste știri

Comisia de anchetă din Rusia va interoga militarii ucraineni evacuați din Azovstal

SUA lansează un program pentru descoperirea şi dovedirea crimelor de război comise în Ucraina
