Executivul a decis să denunțe Constituția Organizației Internaționale pentru Apărare Civilă (OIAC), în vigoare pentru R. Moldova din 1997. Potrivit autorităților, în acești 20 de ani „nu s-au conturat beneficii și oportunități vizibile de dezvoltare ca urmare a participării” în organizație.
Constituția OIAC are drept obiect de reglementare intensificarea și coordonarea la nivel mondial a măsurilor de dezvoltare și perfecționare referitoare la organizarea mijloacelor și metodelor de prevenire și reducere a efectelor cauzate de dezastrele naturale pe timp de pace sau ca urmare a utilizării armelor pe timp de conflict.
Contribuția anuală a R. Moldova față de OIAC constituie 21.000 de franci elvețieni, sau în jur de 400.000 de lei. Potrivit autorităților, în decursul acestor ani țara noastră a beneficiat puțin de facilitățile oferite de organizație, iar salvatorii - principalii beneficiari ai oportunităților OIAC - ar avea o cooperare mult mai bună cu structuri precum PNUD, NATO sau Comisia Europeană.
„Respectiv, denunțarea Constituției nu va afecta relațiile bilaterale între R. Moldova și statele membre ale OIAC, iar bugetul public anual va beneficia de economii ale mijloacelor financiare”, explică autoritățile.
„A fost un timp când ne-am aruncat în foarte multe organizații, dar a venit timpul să revizuim. Trebuie să rămânem acolo unde într-adevăr există eficiență”, a spus premierul Pavel Filip.
În prezent, 58 de state sunt membre ale aceste organizații, 17 state fiind observatori, iar altele 30 sunt membri afiliați.