Potrivit ultimelor date, țara cea mai afectată va fi probabil Lituania, unde exporturile de produse alimentare în Rusia se ridică la 2,7% din PIB. Sectorul de legume și fructe rămâne vulnerabil deoarece trei sferturi din exporturi sunt destinate pieței din Rusia.
Ucraina și Republica Moldova sunt afectate de embargoul rusesc la alimente importate din aceste țări. Interdicțiile au fost impuse în ultimele luni Ucrainei și Republicii Moldova, treptat, fiind justificate de calitate și siguranță care nu corespund normelor cerute.
În ceea ce privește Rusia, sursa citată menționează că interdicțiile vor afecta canalele de import al produselor alimentare bine stabilite, vor crește prețurile și inflația. Importurile de produse alimentare reprezintă circa 10 la sută din importurile în Rusia. Produsele alimentare sunt importate în special din Uniunea Europeană (o treime), America Latină (16 la sută), Belarus (10 la sută), Ucraina și China (fiecare 5 la sută). Piața alimentară afectată de sancțiuni reprezintă aproximativ 40 la sută din importurile de produse alimentare (și aproape jumătate cu Ucraina), sau 15 la sută din consumul de alimente.
Vor exista țările care vor beneficia de restricțiile impuse de Rusia. Printre acestea se numără: Brazilia (carne), Turcia (fructe și legume), Belarus (lapte și produse lactate), eventual Serbia și China.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.