Potrivit medium.com, numărul poștașilor este în scădere. La nivel de țară, în 2015 erau cu 89 mai puțini poștași față de anul 2000. Conform datelor Biroului Național de Statistică, scăderea e mai accentuată în localitățile rurale — în 15 ani au „dispărut” 138 de lucrători poștali.

Un exemplu este Mileștii Mici. Satul a rămas fără oficiu poștal, după ce toți angajații s-au concediat din cauza salariilor mici. Pentru folosirea serviciilor poștale, oamenii sunt nevoiți să meargă în satul vecin sau la Ialoveni. Cel mai greu le este bătrânilor, care pentru a-și primi pensia sunt nevoiți să meargă la Piatra Albă, iar pentru achitarea facturilor la Ialoveni.

Cezara Moșanu, o pensionară din satul Mileștii Mici, ne-a spus că oficiul poștal din sat nu lucrează din 26 iunie.

„Unii lucrători de la poștă s-au concediat mai înainte. Mai rămăsese doamna, care era directoarea oficiului, dar am înțeles că a plecat în Italia. Trebuie să mergem la Ialoveni pentru a achita facturile. Pentru pensie ne-au spus să ne ducem la Piatra Albă, e mai aproape, dar pentru nimeni nu e comod. Trebuie să mergem cu rutiera, care ne duce până în marginea satului. Încă nu știu unde se află oficiul poștal de acolo și cât am de mers pe jos”, a menționat femeia.

De asemenea, doamna Moșanu a precizat că astăzi au primit ziarul și factura la energia electrică.

„Credem că se va rezolva. Astăzi, un băiat ne-a adus ziarul de săptămâna trecută și factura la energia electrică”, a precizat pensionara.

Dacă în sate nu sunt lucrători și se închid oficiile poștale, în Chișinău situația este cu totul alta, se deschid oficii poștale noi sau se renovează cele vechi. În luna iunie a acestui an, pe teritoriul Capitalei au fost renovate două oficii poștale, iar altul nou a fost deschis.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!