Curtea de Conturi a depistat la ANSA imobile cu valoarea „zero”

Curtea de Conturi a depistat la ANSA imobile cu valoarea „zero”
Foto: ccrm.md


În raportul prezentat de Curtea de Conturi se menționează carențe și neconformități în ceeea ce privește valoarea patrimoniului deținut de Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA). De asemenea, auditorii au descoperit multiple neconformități în cele 38 de piețe monitorizate.

Curtea de Conturi a prezentat raportul auditului situațiilor financiare consolidate pentru exercițiul bugetar conformitatea activităților și 2016 a Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor și unele instituții din subordine.

Referitor la situația patrimonială consolidată, s-a atestat că, patrimoniul administrat de ANSA la finele anului a constituit 373,1 milioane lei, din care mijloace fixe - 344,9 milioane lei, stocuri și materiale circulante - 28,1 milioane lei, active neproductive (terenuri) - 0,1 milioane lei.

În cadrul verificării situațiilor patrimoniale s-au constatat carențe și neconformități în valori semnificative privind gestionarea precară a patrimoniului public a condus la starea deplorabilă a fostelor circumscripțiilor sanitar-veterinare din majoritatea localităților rurale, din motivul neutilizării lor. De asemenea nu a fost implementat un control intern adecvat pentru asigurarea bunei guvernări a patrimoniului public și integritatea acestuia, a condiționat divergențe dintre diferite surse a valorii, suprafeței, numărul clădirilor și terenurilor administrate de către ANSA și subdiviziunilor teritoriale.

Verificările auditului au atestat că, în evidența contabilă nu au fost reflectate 27 bunuri imobile cu suprafața totală de 3,8 mii m.p., prezintând un risc sporit de integritate și de înstrăinare necontrolată și neconformă a acestuia. În plus, nu au fost înregistrate drepturile patrimoniale asupra 192 bunuri imobile în valoare totală de 19,9 milioane lei, care sunt reflectate în evidența contabilă.

Managementul financiar iresponsabil a dus la prezența în evidență contabilă a 7 bunuri imobile demolate și vândute, valoarea totală a cărora constituie 0,4 milioane lei. Totodată, verificările auditului constată prezența în evidența contabilă a bunurilor imobile cu valoarea „zero” la 13 bunuri imobile cu suprafața totală de 1,1 mii m.p..

Deși, ANSA cu structurile sale teritoriale a fost creată în anul 2013, se atestă că până în prezent nu au fost reînregistrate drepturile patrimoniale asupra 8 bunuri imobile cu valoarea totală de 2,9 milioane lei și 3 bunuri imobile cu suprafața totală de 0,3 mii m.p. după structurile noi.

Totodată, se atestă situații când drepturile patrimoniale asupra 28 bunurilor imobile nu au fost înregistrate nici la organele cadastrale, nici în evidență contabilă.

Cele mai semnificative neconformități aferente reflectării în evidență contabilă și înregistrării drepturilor patrimoniale asupra bunurilor imobile au fost constatate la ANSA, I.P.CRDV, Chișinău, Bălți, Anenii Noi, Drochia, Hîncești, Ialoveni, Stefan Vodă, Briceni, Călărași, Criuleni, Orhei, Sîngerei și Cahul.

Privitor la terenuri, verificările auditului atestă că, din 104 loturi de teren cu suprafața totală de 25,7 ha, în evidență contabilă a fost înregistrat doar un lot (0,2 ha) în valoare totală de 0,1 milioane lei. Această situație reprezintă un risc sporit de integritate și înstrăinare necontrolată a terenurilor.

Verificările auditului asupra înregistrării drepturilor patrimoniale asupra terenurilor au constatat că, drepturile patrimoniale asupra 11 loturi cu suprafața totală de 5,6 ha nu au fost înregistrate la organele cadastrale.

De asemenea, nu au fost întreprinse măsuri relevante pentru reflectarea în evidența contabilă a 27 loturi de teren cu suprafața totală de 12,1 ha înregistrate la organele cadastrale. E de menționat că, terenurile respective nu au fost evaluate de organele cadastrale, prețul normativ al acestora constituind 11,4 milioane lei.

Entitățile din subordine, deși ca structuri noi au fost fondate în anul 2013, până în prezent nu au întreprins măsuri de reînregistrare a drepturilor patrimoniale asupra 2 loturi de teren (0,55 ha), aceste de asemenea nu au fost evaluate nici de cadastru, nici de entitățile la balanța cărora sânt înregistrate loturile respective.

Cele mai semnificative neconformități aferente reflectării în evidență contabilă și înregistrării drepturilor patrimoniale asupra terenurilor au fost constatate la ANSA, I.P. CRDV, Chișinău, Anenii Noi, Drochia, Edineț, Hîncești, Ialoveni, Rezina, Taraclia, Ungheni, Briceni, Cimișlia, Criuleni, Dondușeni, Fălești, Leova, Nisporeni și Orhei.

Verificărilor au fost supuse 38 de piețe din 85 înregistrare, în cadrul cărora au fost constatate mai multe neconformități:

• astfel, 2 piețe (Soroca și Ialoveni) î-si desfășoară activitățile în lipsa laboratoarelor de expertiză sanitar-veterinară

• unele laboratoare nu întrunesc condiții și cerințe minime de igienă sanitară și nu aplică procedurilor uniformizate la eliberarea actelor permisive contra plată.

• în cadrul a 3 piețe (Șoldănești, Ialoveni și Criuleni) nu se efectuează controlul asupra calității prin intermediul Laboratoarelor de expertiză sanitar-veterinară.

• în cadrul a 2 piețe (Leova și Canul) produsele lactate nu sunt comercializate în pavilioane specializate.

• admiterea de către medicii veterinari pe teritoriul a 10 piețe a comercializării produselor de origine animală în lipsa documentelor corespunzătoare, care să confirme originea și calitatea acestora

• în cadrul a 2 piețe (Leova și Canul) medicii veterinari au admis spre comercializare carne de porcină și carne de miel, în lipsa Certificatelor sanitar-veterinare.

• în cadrul a 20 de piețe, 938 de comercianți nu au prezentat bonurile privind efectuarea expertizei sanitar-veterinară pentru produsele expuse comercializării.

• Probleme atestate privitor la conformitatea procesului privind expertizarea sanitar-veterinară a tuturor produselor de origine animală și vegetală expuse comercializării, precum și cele ce țin de aplicarea costului pentru efectuarea expertizelor sanitar-veterinare de către medicii veterinari, care activează pe teritoriul piețelor verificate au constatat următoarele.

• 918 comercianți din cadrul a 21 piețe nu dețineau bonuri fiscale sau bonuri de plată privind achitarea costului expertizei sanitar-veterinare pentru produsele expuse comercializări.

• la 11 piețe în 53 de cazuri se atestă aplicarea neconformă de către medicii veterinari a tarifului pentru expertiza sanitar-veterinară.

Neconformităților menționate mai sus afectează plenitudinea veniturilor pasibile încasării de la prestarea serviciilor sanitar-veterinare.

Valoarea totală a neconformităților cuantificabile a constituit 77,8 milioane lei, din care 14,7 milioane lei au fost remediate, valoarea neconformităților neremediate constituind 63,1 milioane lei, din care 53,6 milioane lei aferente situațiilor patrimoniale.

Avem puterea să ne ajutăm unii pe ceilalți….

Dacă și tu crezi că ceea ce citești pe acest site sunt informații importante, atunci susține munca redacției AGORA cu un abonament digital ca să devină mai bună, să facă știri deosebite, interviuri mai interesante, articole și povești care să te facă să vrei să le recitești și să le distribui prietenilor tăi.

Mai mult, răsplătim fiecare abonat cu un set de produse locale, împachetate cu dragoste de echipa de la From the Heart Shop, astfel contribuim împreună la promovarea produselor de-acasă, din Moldova.

Devino de astăzi Susținător, Fan sau Ambasador AGORA

Vezi și aceste știri
1.370 cazuri noi de COVID-19 înrefistrate în R. Moldova. Alte 32 de persoane au decedat

1.370 cazuri noi de COVID-19 înrefistrate în R. Moldova. Alte 32 de persoane au decedat

PAS vrea să readucă Teleradio-Moldova sub control parlamentar

PAS vrea să readucă Teleradio-Moldova sub control parlamentar

Maia Sandu va merge într-o vizită oficială la Viena la invitația omologului său austriac

Maia Sandu va merge într-o vizită oficială la Viena la invitația omologului său austriac

Advertoriale
Expoziție de desene cu și despre reciclare la Kaufland Moldova: „3R Talents (Reduce, Reuse, Recycle)”

Expoziție de desene cu și despre reciclare la Kaufland Moldova: „3R Talents (Reduce, Reuse, Recycle)”

50 de „umbre ale Zahărului” ascunse în produse sau ce denumiri mai poate avea dulcele

50 de „umbre ale Zahărului” ascunse în produse sau ce denumiri mai poate avea dulcele

RE/MAX Moldova își extinde rețeaua de francize imobiliare din Chișinău (VIDEO)

RE/MAX Moldova își extinde rețeaua de francize imobiliare din Chișinău (VIDEO)

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Oameni ca tine: Creatorul de zâmbete (VIDEO)
  Oameni ca tine: Creatorul de zâmbete (VIDEO)
 • Oameni ca tine | Un cuplu de la Ialoveni a pus pe roate o afacere creativă: „În dragoste și în business toate căile sunt bune”
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Tărț la PAS. Analizăm promisiunile noii majorități parlamentare și cât de reale sunt acestea (AUDIO)
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Viața de deputat, între glamour și birocrație. Discuție cu fostul parlamentar Vadim Pistrinciuc (AUDIO)
 • De la 11, cu Veaceslav Platon despre promisiunile electorale ale lui Veaceslav Valico
Cele mai populare
 • 1
  Natalia Morari a dat în judecată TV8: Dorește să fie restabilită în calitate de membră a A.O. Media Alternativă
 • 2
  Ultimă oră! Dodon a anunțat că renunță la mandatul de deputat: „Nu mă ascund după imunitate”
 • 3
  Vine sau nu Dmitri Kozak la Chișinău? Ce spun reprezentanții Guvernului
 • 4
  Ministrul Andrei Spînu pleacă în Polonia. Va purta discuții privind furnizarea gazului natural în Republica Moldova
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.