SUA ar putea impune sancțiuni țărilor care au relații comerciale cu Coreea de Nord. În listă se află și R. Moldova

SUA ar putea impune sancțiuni țărilor care au relații comerciale cu Coreea de Nord. În listă se află și R. Moldova

Coreea de Nord a dezvoltat o rachetă balistică intercontinentală capabilă să ajungă cel puțin în Alaska. În aceste condiții, SUA va încerca să utilizeze pârghia comercială pentru a exercita presiuni asupra Phenianului. Mai mult, și asupra țărilor care încearcă să stabilească relațiile comerciale cu Coreea de Nord. În lista celor din urmă apare și Republica Moldova cu inițiativa lui Igor Dodon de a exporta vinurile în această țară asiatică. Despre asta scrie publicația Los Angeles Times, citată de Agora.

Testul rachetei, executat aparent cu succes a determinat administrația Trump - care ca și predecesorii săi are câteva opțiuni pasabile - să analizeze posibilitatea înăspririi instrumentelor diplomatice și regulatorii care ar putea strangula guvernul și economia nord-coreeană.

Trump susține utilizarea pârghiei comerciale asupra Coreei de Nord

Publicitate

Ambasadorul SUA la Organizația Națiunilor Unite, Nikki Haley, declară că ea s-a consultat miercuri dimineață cu președintele Donald Trump, care susține utilizarea pârghiei comerciale pentru a exercita presiuni asupra Coreei de Nord.

„Nu ne vom uita doar la Coreea de Nord. Ne vom uita la orice țară care alege să facă afaceri cu acest regim în afara legii”, - Nikki Haley.

Moldova va fi sancționată dacă va exporta vinurile în Coreea de Nord

În acest context, Los Angeles Times a enumerat mai multe țări care au sau planifică să-și consolideze relațiile comerciale cu Coreea de Nord. Printre acestea se numără și inițiativa președintelui Republicii Moldova, Igor Dodon de a exporta vinurile moldovenești în această țară asiatică.

„Băncile chineze acceptă tranzacțiile comerciale nord-coreene. Țările africane angajează muncitorii nord-coreeni și cumpără piese de schimb pentru echipamente militare din perioada sovietică, precum și rachete noi. Republica Moldova și-a anunțat recent intențiile de a exporta cele mai rafinate vinuri în Phenian”, scrie publicația.

Potrivit acesteia, „în pofida ostracizării sale internaționale, Coreea de Nord caută să inițieze tranzacțiile comerciale în întreaga lume. Economia sa pare a fi în continuă creștere, cu blocuri noi de apartamente în Phenian și creșterea pieței libere în întreaga țară. Sâmbătă, președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, și-a anunțat planul de a extinde comerțul cu Coreea de Nord, începând cu exporturile de vin. Angola, Algeria și Mauritania au găzduit delegații comerciale nord-coreene în ultimele luni”.

Dar, comerțul cu Coreea de Nord ar putea deveni tot mai periculos, deoarece administrația Trump dorește să-și extindă sancțiunile către companiile și țările care permit lui Kim Jong Un să sfideze în continuare normele internaționale de neproliferare, mai scrie Los Angeles Times.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal