Condițiile agreate pentru redeschiderea gunoiștii de la Țînțăreni:
- Localitatea va primi anual circa 6 mln de lei pentru soluționarea problemelor de interes local
- Consolidarea și întreținerea barajul de la poligon
- Procurarea și funcționarea stației de epurare a levigatului
- Reabilitarea și repunerea în funcțiune a stației de tratare a apei
- Demararea lucrărilor pentru iluminatul stradal
- Reparația drumurilor asfaltate
- Construcția unui drum de ocolire pentru mașinile care evacuează gunoiul, astfel încât acestea să nu mai treacă prin localitate
- Plantarea unei fâșii foreștiere și a unui gard de protecție
- Construcția unui centru de sănătate în comuna Țînțăreni
- Alte lucrări care s-a angajat Primăria Chișinău să le facă - pavaj la grădiniță, foi de odihnă pentru copii etc.
„Am mai multe întrebări în ceea ce privește modul în care a fost gestionată ducerea deșeurilor la Bubuieci. Cum a fost posibil să se ajungă la o așa situație și cât de legală a fost acest lucru. A fost o soluție temporară. Organele de drept se vor clarifica în continuare. Întrebarea mea este pur și simplu gospodărește - dacă ai știut că ai o problemă de ce nu ai identificat soluții. Admir modul în care a ridicat cerințe concrete dna primar de Țînțăreni și modul cum a luptat pentru interesele locuitorilor. Municipiul trebuie să se asigure că vor respecta aceste condiții”, a declarat după ședința de la Guvern prim-ministrul Pavel Filip.
În context, viceprimarul de Chișinău a venit cu scuze.
„Trebuie să-mi cer scuze de la locuitori că nu s-a avut grijă. Promisiunile asumate vor fi îndeplinite. CMC a aprobat deja atribuirea banilor pentru stația de epurare, construirea digului etc”, a declarat funcționarul.
Totuși municipalitatea are un termen în care urmează să demonstreze că își va ține promisiunile.
„Decizia care a luat-o consiliul local de redeschidere a poligonului a fost una foarte grea, din motiv că peste 30 de ani localitatea a fost ignorată iar promisiunile nu au fost realizate. Din cauza neglijenței s-a ajuns la situația foarte complicată în satul Țînțăreni. Sperăm că de astăzi lucrurile se vor schimba. S-a convenit să fie pentru perioada de doi ani și jumătate, până atunci să se construiască o gunoiște conform normelor europene. Dacă Primăria Chișinău se va responsabiliza, contractul se va prelungi”, a conchis primarul de Țînțăreni.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.