Prezent la dezbaterile publice referitoare la schimbarea sistemului electoral, juristul Vitalie Catană și-a exprimat părerea că „chiar dacă unele lucruri provin de la Comisia de la Veneția”, ele trebuie filtrate „aplicând rigorile științei juridice”. Mai mult, acesta spune că dacă experții Comisiei nu cunosc aceste rigori, atunci să „le amintim noi”.
În intervenția sa, Catană a declarat că abordarea Comisiei de la Veneția, potrivit căreia există riscul de influență a intereselor oamenilor de afaceri asupra deputaților, este una „leninistă”, exemplificând că doctrina lui Lenin împărțea societatea în clase.
Juristul a mai spus că deși nu crede că Comisia de la Veneția a avut în vedere un astfel de lucru, abordarea oricum este „absolut greșită”, iar unii experți ai Comisiei ar avea nevoie de „puțină carte”.
„Chiar dacă unele lucruri provin de la Comisia de la Veneția, trebuie să le filtrăm aplicând rigorile științei juridice, pentru că procesul legislativ înseamnă inclusiv asta - să respectăm niște rigori. Și dacă cei de la Comisia de la Veneția nu le cunosc, le amintim noi cum sunt ele”, a spus Catană.
Într-un comunicat al instituției, Comisia a stabilit că reforma sistemului electoral propusă ridică „îngrijorări semnificative”, inclusiv riscul ca parlamentarii aleși să fie influențați de interesele mediului de afaceri.
Amintim că ieri a avut loc o rundă de dezbateri publice la tema schimbării sistemului electoral, în urma recomandărilor venite din partea experților Comisiei de la Veneția.
Vezi și aceste știri

Boris Johnson afirmă că Putin n-ar fi declanșat războiul din Ucraina „dacă era femeie”. Peskov dă replica: „Freud visa la un asemenea obiect de studiu”

Spitale regionale la Bălți și Cahul. Ministra Sănătății: Niciun spital raional nu va fi închis
