*Acest material este sponsorizat

PAC II - proiectul care ajută la internaționalizarea industriilor de IT și outsourcing moldovenești

PAC II - proiectul care ajută la internaționalizarea industriilor de IT și outsourcing moldovenești

Așa cum Republica Moldova este o țară mică și, respectiv cu o piață de desfacere destul de redusă, la un moment dat aproape fiecare companie simte necesitatea să pășească pe piețele externe. Nu prezintă o excepție nici companiile IT, care, deși au un grad mai mare de adaptare pe piețele externe, au nevoie de investiții consistente pentru a face acest pas. Proiectul PAC II, finanțat de Banca Mondială, își propune să accelereze această internaționalizare, acordând finanțări nerambursabile companiilor ce și-au propus să intre pe piețele externe.

Lansat acum trei ani, proiectul PAC II și-a propus pe lângă consolidarea unui mediu de afaceri favorabil în Republica Moldova, sporirea competitivității și facilitarea ieșirii pe piețele externe a companiilor moldovenești, în special a celor mici și mijlocii.

Una din componentele proiectului se referă la finanțarea sub formă de grant a serviciilor de consultanță, necesare companiilor ce vor să iasă pe piețele externe. Astfel, companiile pot beneficia de o finanțare nerambursabilă de până la 200 mii de lei dacă prezintă un plan de extindere în exterior.

Printre companiile ce au apelat la susținerea PAC II, un loc aparte îl dețin firmele din industria IT, o ramură tânără însă de perspectivă a economiei moldovenești.

Cum să devină mai cunoscuți potențialilor clienți

Compania Vioser din Chișinău, specializată în prestarea serviciilor de consultanță în setarea afacerii, contabilitate, salarizare, resurse umane (HR), își propune să iasă pe piața externă, iar, deja către sfârșitul anului curent, exportul direct de servicii să reprezinte 16 la sută. Vioser se specializează, în special, în oferirea consultanței companiilor, care au intenția să investească în Republica Moldova.

„Întrucât suntem o companie tânără punem accent foarte mare pe calitatea serviciilor prestate, avem nevoie de susţinere financiară pentru conformarea la cerinţele potenţialilor clienţi”, ne-a explicat Viorica Rumleanschi, directoarea companiei. 

Pentru a fi competitivi pe piaţa externă şi a promova exportul serviciilor, atât direct cât şi indirect, compania a decis să elaboreze o carte/broşura şi un film în limba engleză despre VIOSER Consulting SRL şi serviciile prestate de aceasta. 

Astfel, compania și-a propus să faciliteze creșterea numărului de clienți din străinătate și să majoreze exportul direct al serviciilor către alte piețe și către clienți noi. 

Modalitate de a crește competitivitatea pe o piață extrem de agresivă 

Printre aplicanții la PAC II se numără și companii cu experiență.

Firma Ritlabs, care activează pe piața tehnologiilor informaționale încă din anul 1998, devenind notorie datorită elaborării programelor de transmitere a datelor prin intermediul platformelor The Bat!, SecureBat, The Bat! Voyager şi BatPost.

The Bat! a fost introdus pe piața mondială în 1998 și în zilele noastre este una din cele mai cunoscute programe de e-mail pentru sistemul de operare Windows, cu mii de utilizatori din întreaga lume,  dispune de opțiuni extrem de importante, dar simple, făcând prelucrarea poștei electronice mult mai ușoară și garantând securitatea datelor private. 

Totuși, din cauza concurenţei tot mai strânse de pe piața produselor software, Ritlabs a decis că are nevoie de o nouă strategie de dezvoltare, ce urmează să asigure creșterea vânzărilor și a profitabilității pe termen mediu. Totodată, un plan de acțiuni pe termen scurt va urmări creșterea vânzărilor, remedierea problemelor din cadrul companiei care au determinat pierderea competitivității. În funcție de strategia de dezvoltare adoptată, planul de acțiuni pe termen scurt ar putea implica restructurarea sau eficientizarea anumitor procese interne ale companiei, revizuirea politicii de personal, îmbunătățirea funcționalităților produsului, implementarea unui plan de promovare, etc.

Astfel, compania a aplicat la finanțarea oferită de PAC II pentru a elabora analiza internă și externă a companiei, o strategie de dezvoltare pe termen mediu și implementarea unui plan de acțiuni pe termen scurt.

Implementarea standardelor internaționale, indispensabilă cuceririi de noi piețe 

Compania AIMS Center, fondată în 2010 și care oferă în regim outsourcing servicii de calcul a salariilor, contabilitate, administrarea resurselor umane pentru companii din Europa, a decis că este momentul să-și extindă baza de clienți, apelând la PAC II.

La prima etapă a proiectului propus spre finanțare, compania își propune să implementeze cerinţele standardului  internațional pentru a face față cerințelor organismelor de certificare. Etapa de implementare presupune instruire şi consultanţă pentru implementarea standardelor ISO 9001:2015.

La a doua etapă se preconizează efectuarea audituluide certificare conform schemei de certificare ISO. Auditul trebuie efectuat de auditori acreditaţi în sistemul internaţional ISO.

Și în cea de-a treia etapă vor fi organizate traininguri şi cursuri de instruire a angajaților în perfecționarea cunoștințelor de limbă engleză şi germană.

Planuri ambițioase pe piața românească

Amplica activează din decembrie 2010 și oferă servicii de spațiu si adresă pentru proiectele web, Hosting, Servere Dedicate, Domenii, VPS, VDS si Certificate SSL.

Compania are la moment peste 2500 de clienți, dintre care 90% din Republica Moldova și a decis să intre și pe piața românească.

„Pentru a-i determina pe clienţii să cumpere serviciile noastre, vom pune accentul, în primul rând, pe deservirea rapidă a clienților, amabilitatea la îndeplinirea comenzii, comoditatea achiziției serviciilor noastre. Totodată, datorită CRM (sistem de vânzări), integrat cu site-ul vom putea să oferim atât rapiditate, cât și oferte personalizate pentru stimularea vânzărilor”, spune Denis Tabac, administratorul companiei, care se arată încântat și de modul cum a conlucrat, foarte deschis și operativ cu cei de la PAC II.

În total investiţia necesară este de 400 mii de lei moldovenești, pentru crearea site-ului AMPLICA integrat cu o platformă de CRM care va face automatizat o serie de procese de lucru, cum ar fi activarea automata a serviciilor, generarea contului spre plata, primirea automată a plății pentru servicii, etc. 

„În primul an vom crea o serie de articole ajutătoare pe site-ul nou care va atrage potențiali clienți, oferindu-le soluții la problemele pentru care caută ei răspuns în motoare de căutare precum Google și Yahoo. În următorii ani se planifică mărirea volumului vânzărilor reinvestind profitul acumulat în primul an de activitate”, spune Denis Tabac. 

Contractează servicii de la specialiști pentru a spori calitatea serviciilor proprii

Și o foarte tânăra companie Stelar Group, creată în iunie 2014, specializată în producerea de programe și consultanță în domeniul IT, a recurs la ajutorul PAC II.

Pentru a ieși pe piețele externe, compania a decis că are nevoie de serviciile unui auditor licențiat pentru efectuarea unui raport de audit calitativ, de serviciile unui expert în Resurse Umane pentru efectuarea unui audit al documentației de Resurse Umane, ale unui expert în procese de business pentru elaborarea proceselor interne pentru secretariat și administrație, în scopul eficientizării comunicării dintre aceștia cu angajații, clienții, prestatorii și partenerii.  

Și Firma FusionWorks (AG Computer SRL), fondată în anul 2011 a înaintat spre finanțarea PAC II un proiect care își propune să creeze un sistem intern de marketing și vânzări și implementarea acestui sistem pentru poziționarea corectă a serviciilor prestate de FusionWorks pe piața internațională. Totodată, compania își propune să  organizeze un proces continuu de vânzare a serviciilor echipei pe piața internațională.

„Ne așteptam să găsim profesioniști în domeniul marketing-ului digital la nivel internațional, care să înțeleagă și particularitățile mediului antreprenorial din Moldova și în special - al sectorului serviciilor IT”, spune Anton Perchin, directorul companiei.

Compania caută acum un prestator de servicii care ar oferi consultanță în vederea elaborării Strategiilor de Marketing și de Vânzări, dar care va ajuta și la implementarea strategiei de extindere pe noi piețe. 

Sporirea calificării angajaților, în prim plan

Compania Soft Tehnica, înființată în 2012 cu capital mixt (30% local și 70% capital românesc), se specializează în dezvoltarea aplicațiilor web, analiza și producția de software, instalări și configurări de rețele, integrări de sisteme informatice și servicii de mentenanță.

Compania îșipropune să obțină certificările pentru Microsoft (MCSD: Web Applications), certificările pentru Magento (developers&solution specialists) și certificările pentru Drupal (AcquiaCertifiedDeveloper). Acestea reprezintă niște teste care urmează să le susțină toți specialiștii IT din echipa de dezvoltare Soft Tehnica, în funcție de tehnologiile pe care se specializează și experiența acumulată în crearea produselor soft/web.

Așa cum la moment este dificil pentru companie să atragă tinere talente, aceasta dorește să-și promoveze imaginea în rândul studenților din facultățile IT prin organizarea a două evenimente de tip Hackathon, un eveniment de promovare a stagiilor de practică în compania Soft Tehnica și un eveniment de networking cu studenții. 

Pentru a asigura un grad mai înalt de calitate al serviciilor, compania vrea să instaleze un sistem de monitorizare a prezenței la locul de lucru al angajaților, integrat cu sistemul de salarizare și un sistem de supraveghere video pentru a asigura securitatea informației și monitorizarea procesului de lucru. 

Totodată, firma își propune dezvoltarea infrastructurii IT prinautomatizarea proceselor de lucru cu ajutorul unor sisteme informaționale. 

Printre altele, Soft Tehnica își propune la acest capitol să sporească calitatea managementului taskurilor, al proiectelor, al resurselor și al planificării cashflow-ului în outsourcing. 

La capitolul HR, cu ajutorul aplicației Cloud firma își propune să îmbunătățească gestionarea proceselor de recrutare, evaluare internă și monitorizarea indicatorilor de performanță ai echipei.

P.

P.

Vezi și aceste știri
Un polițist și alte două persoane, reținute pentru că ar fi cerut mită de 500 de mii de lei pentru a rezolva un dosar privind traficul de droguri

Un polițist și alte două persoane, reținute pentru că ar fi cerut mită de 500 de mii de lei pentru a rezolva un dosar privind traficul de droguri

Un conac din Austria al oligarhului Igor Şuvalov, fost vicepremier al Rusiei, a fost ocupat de activişti

Un conac din Austria al oligarhului Igor Şuvalov, fost vicepremier al Rusiei, a fost ocupat de activişti

Guvernul a transmis Ucrainei cel de-al doilea lot de ajutor umanitar

Guvernul a transmis Ucrainei cel de-al doilea lot de ajutor umanitar

Advertoriale
Cristina Guțu: „Am slăbit cu 10 kilograme în doar 2 două luni, vezi cum am reușit!”

Cristina Guțu: „Am slăbit cu 10 kilograme în doar 2 două luni, vezi cum am reușit!”

Trei reguli cum afacerea ta poate supraviețui concurenței

Trei reguli cum afacerea ta poate supraviețui concurenței

Reprezentanți ai Guvernului de la București au vizitat Victoriabank, cea mai mare investiție românească în Republica Moldova (VIDEO)

Reprezentanți ai Guvernului de la București au vizitat Victoriabank, cea mai mare investiție românească în Republica Moldova (VIDEO)

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Copiii știu mai bine: În căutarea jobului perfect (VIDEO)
  Copiii știu mai bine: În căutarea jobului perfect (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Tatiana Miron, tânăra care a decis să revină din Spania pentru a dezvolta satele din Moldova (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Liderii lumii - sup lupă (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Dumitru și Emanuela Ciuprina, tinerii care au schimbat Bucureștiul pe satul Lunga din Florești (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Paștele - mâncare, tradiție, mister
Cele mai populare
 • 1
  Interviu cu bărbatul care și-a pierdut familia într-un atac cu rachete în Odesa: Singurul meu sentiment este ura
 • 2
  Echipamentul militar sustras din dotarea Armatei Naționale valorează un milion de lei. Noi detalii de la PG
 • 3
  Maia Sandu despre nivelul înalt de inflație: Toate instituțiile statului trebuie să-și facă treaba mai bine decât și-au făcut-o până acum
 • 4
  Zelenski susține că aproape toți oamenii blocați în subsolurile uzinei Azovstal au fost „evacuați”
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.